Zimní stadion v Orlové dostane nové osvětlení

Téměř 300 nových zářivek vnese jasnější světlo na zimní stadion v Orlové. Nevyhovující osvětlení ledové plochy již komplikovalo průběh hokejových tréninků a utkání. Nové zářivky, které se na stávajícím systému osvětlení budou instalovat během dubna, budou sloužit všem sportům a návštěvníkům zimního stadionu. Nejde přitom jen o sporty na ledě. V létě se hala mění na kryté zázemí pro in-line bruslení, badminton, hokejbal a florbal.

 

„Svítivost původních zářivek se věkem výrazně snížila, nevydávaly dostatečně jasné světlo, což je hlavně při hokejových utkáních komplikace pro hráče, ale zejména pro rozhodčí,“ vysvětlil Jaroslav Vaněk, ředitel městské společnosti SMO, která se o sportoviště stará.

 

Na výměnu zářivek zimní stadion „spotřebuje“ zhruba 80 tisíc korun. Tím ovšem vylepšení nekončí. „Čeká nás například také nákup nových hokejových branek. Pro údržbu všech sportovišť ve správě SMO chceme pořídit i novou techniku, protože stará postupně dosluhuje,“ doplnil provozně technický manažer SMO Petr Lukaštík. V plánu pro letošek jsou rovněž opravy podlahových krytin v části šaten a kluboven. Celkově tak SMO vloží do obnovy sportovišť dalších zhruba 200 tisíc korun.

 

Do budoucna by městská společnost chtěla ve spolupráci s městem vyřešit především odvlhčení haly zimního stadionu. To je důležité zejména pro letní provoz ledové plochy, kdy se vlhkost sráží na konstrukci haly a poškozuje ji. Kapající voda navíc vytváří hrboly na ploše a mlha, která přirozeně vzniká z rozdílu teplot, občas znesnadňuje orientaci při bruslení. To vše je opět velkou komplikací pro sportovce, ať už organizované v hokejovém či krasobruslařském klubu nebo amatérské.

 

„Problém se dá řešit zvláštním systémem odvětrávání haly. Pořízení by mělo být financováno z městského rozpočtu. Projekt, dodávku zařízení a případné stavební úpravy proto nyní řeší město Orlová jako investor a současně náš jediný akcionář,“ upřesnil ředitel SMO Vaněk.


Datum zveřejnění/aktualizace: 3.4.2019

Zpět na výpis