Moje kamarádka KNÍŽKA

   Březen je v kalendáři měsícem jara, ale i měsícem knihy. Pro děti jsou láskou na celý život. Děti prostřednictvím knih mohou zažívat dobrodružné toulky, bláznivé výlety, objevovat různé čáry a kouzla, převtělit se do chrabrého rytíře či spanilé princezny. Knihy mají prostě kouzelnou moc a zajišťují bezstarostné dětství. V dnešní době je i pár minut četby s rodiči či učitelkou pro emoční vývoj dítěte, podporu vzájemných vztahů a vyjádřením lásky velmi cennou zkušeností. Hlas matky nebo otce dítě uklidňuje, upevňuje jejich důvěrný vztah, posiluje vzájemné pouto.

   A v tomto duchu probíhal i náš celý týden ve třídě Včeliček v Mateřské škole na ulici Okružní 917. A co se dělo? Děti se jako mávnutím kouzelného proutku dostaly do pohádek a pohádkových příběhů. Každé z dětí přineslo do školky svou oblíbenou knížku. Zapojili jsme opět i naše rodiče a v anketě se jich zeptali, jakou knihu čtou svým dětem před spaním.

   Motivačním prvkem byla postava Večerníčka. Děti si každý den poslechly úvodní znělku Večerníčka a jako závanem proutku přilétla pohádka. S Patem a Matem stavěly a sestavovaly z kostek knihovnu, zatloukaly hřebíky, šroubovaly matice, zametaly, třídily věci či se učily šít. S Křemílkem a Vochomůrkou stavěly pařezovou chaloupku a les, třídily lesní plody a převážely je v dětských kolečkách. S malou Čarodějnicí kouzlily, létaly na koštěti a tancovaly čarodějnický taneček. Se Spejblem a Hurvínkem se vydaly do školy, kde upevňovaly orientaci v základních barvách, či se seznamovaly s písmeny a čísly.

   Děti celý týden velmi prožívaly. Do her se zapojily s úsměvem a radostí. Upevnily si vztah ke knihám a literatuře. Osvojily si, jak se chovat v knihovně, šetrné zacházení s knihami a vytvořily si knížkové pravidlo.  Aktivity bavily nejen děti, ale i nás, učitelky. Věříme, že tímto děti na knihy nezanevřou a budou si číst i doma s rodiči.

 

Bc. Veronika Holková, Dis.

4. třída Včeličky

MŠ Okružní 917, Orlová-Lutyně


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.3.2019

Zpět na výpis