Doufám, že zdravý rozum 13. 3. 2019 zvítězí

Vážení spoluobčané,

blíží se snad už poslední jednání krajského zastupitelstva k tzv. procesu „optimalizace“. Stále více přemýšlím nad tím, v jaké době to žijeme? Jak je možné, že lékaři a sestry musí brát do ruky transparenty a demonstrovat, a to jen proto, aby mohli pracovat ve SVÉM městě, ve SVÉ nemocnici a pro SVÉ spoluobčany.

     Doba, kterou máme všichni za sebou je hrozně dlouhá a vyčerpávající. Všechno začalo už v dubnu 2017, kdy někdo rozhodl o zrušení jedné interní stanice v nemocnici Orlová a převedení části interních lékařů do nemocnice Karviná. Nicméně, lékaři interního oddělení tehdy řekli NE, a poprvé se potkali s panem náměstkem Gebauerem. Na jednání s lékaři jsme od něj slyšeli uklidňující slova o tom, že vše je fáma, nic se zavírat nebude a vlastně nemá vůbec problém otevřít v Orlové i třetí stanici interního oddělení. Jak už nyní všichni víme, nic z toho se nestalo a situace se začala vyostřovat. I přesto, že do Karviné přišel nový pan primář, se situace nezlepšila a personální problémy na interním oddělení Karviná-Ráj pokračovaly dál. Začala se zhoršovat také situace v Orlové, kdy došlo ke spojení primariátu. Následně jsme se z internetových stránek MSK dozvěděli o chystané „optimalizaci“.

 A tak začal boj s větrnými mlýny.

     Vše začalo nutností získat personál na interní oddělení Karviná-Ráj. Nakonec jsme dospěli do fáze, že se chystají přestěhovat ve své podstatě celou nemocnici. Argumenty a otázky odborníků bývají zodpovídány naučenými frázemi typu optimalizace je nutná, 12 km není moc k dojetí, spádová oblast je malá apod... Některé důvody jsou opravdu úsměvné a smutné zároveň. Jak jinak chápat, že Karviná se do Orlové stěhovat nemůže, protože tady na ni nemáme místo. Ale pro ty, kteří nevědí, tak v Karviné je pro nás přece místa dost. Mají tam totiž několik zavřených oddělení, na které se marně snaží sehnat personál. Personál, který se nyní na základě procesu optimalizace snaží, proti jeho vůli, přesunout z Orlové a rozbít tak léta fungující týmy.

     Doufám, že zdravý rozum 13. 3. 2019 zvítězí a zastupitelé kraje vezmou v úvahu všechna fakta a nepodlehnou fabulacím a účelově prezentovaným datům, které celý proces „optimalizace“ od počátku provázejí.

Děkuji všem svým kolegům, zastupitelům a také občanům Orlové, kteří nás celou dobu podporují.

 

Vladimíra Balajková

Místopředseda POUZP

interní oddělení Orlová

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.3.2019

Zpět na výpis