NA PŘÍPRAVĚ VYHLÁŠENÍ BEZDOPLATKOVÝCH ZÓN SE INTENZIVNĚ PRACUJE

Přestože plánuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR změnu dávek na bydlení od roku 2021 a výše nájemného by měla odpovídat obvyklému nájemnému v daném místě, neodklonilo se politické vedení od záměru zavedení opatření obecné povahy, tzv. zavedení bezdoplatkových zón v našem městě.

Pokud svůj záměr MPSV uskuteční, pozitiva jedině získá většinová společnost. Změna dávek by mohla omezit obchod s chudobou a mohlo by dojít k úspoře ve státním rozpočtu. Ale tak, jak známe průběh vytvoření legislativy na úrovni státu, obáváme se, aby záměr neskončil stejně, jako tomu bylo se zákonem o sociálním bydlení, kdy vláda nebyla schopna řešit bydlení chudých kontrolovaným přidělováním nájemních bytů z úrovně obcí a raději ponechala distribuci dávek pochybným ubytovatelům z úrovně státu, kteří dodneška z těchto peněz dobře žijí na rozdíl od těch, kterým jsou dávky přiznány.

Ale teď k samotné Orlové. Materiály jsou k vyhlášení opatření obecné povahy připravovány. Byla svolána pracovní skupina k sociálně nežádoucím jevům, byly specifikovány nežádoucí jevy z pohledu sociálně-právní ochrany dětí. Pracuje se s předloženými mapkami pro bezdoplatkové zóny. Tyto nejsou v dané chvíli finální, identifikují se lokality, ve kterých dochází k patologickým jevům. Při přípravě materiálů pro vyhlášení opatření obecné povahy chceme spolupracovat i s úřadem práce. V tuto chvíli úředníci odboru vnitřních věcí a městská policie analyzují data v nově specifikovaných zónách za období 2017-2018, aby vyhotovili analýzu, v níž nebudou chybět informace z oblasti občanského soužití, veřejného pořádku, problémů s alkoholem atd. Úředníci z odboru sociálního a zdravotního pracují na analýze dat zaměřených na patologické jevy, jako je záškoláctví, drogy apod..

Bc. Naděžda Kubalová, místostarostka


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.2.2019

Zpět na výpis