PŘEDSTAVUJEME ODDĚLENÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

 

Kdo jsme?

Tým kvalifikovaných sociálních pracovníků, kteří zajišťují sociálně-právní ochranu dětí (zkráceně SPOD) na území obce s rozšířenou působností Orlová (kromě Orlové také v Doubravě a Petřvaldě). Náš tým tvoří terénní sociální pracovnice, sociální kurátorky, specialistky zabývající se problematikou náhradní rodinné péče a specialistky na problematiku týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí. Jsme součástí celé sítě aktérů, kteří se podílejí na péči o ohrožené děti. Na tomto místě chceme všem, kdo s námi spolupracují (lékaři, psychologové, učitelé, poskytovatelé sociálních služeb, strážníci městské policie, policisté, kolegové z jiných odborů na úřadě a mnoho dalších) velmi poděkovat. Sami bychom vše určitě nezvládli. 

 

Co si představit pod pojmem sociálně-právní ochrana dětí?

Zjednodušeně řečeno jde o celý systém pomoci, podpory a opatření, do kterého spadá například poručenství, opatrovnictví, poradenská činnost dětem, rodičům i dalším osobám zodpovědným za výchovu dětí, poskytování ochrany dětem, které z různých důvodů nemohou být v péči svých rodičů, vyhledávání ohrožených dětí, zabýváme se problematikou všech forem náhradní rodinné péče a také problematikou dětí s projevy závadového chování (záškoláctví, trestná činnost a další).

 

Co je naším posláním?

Chránit zájmy všech dětí bez rozdílu věku, pohlaví, rasy, sociálního postavení, náboženství, a to i dětí, které nejsou obyvateli města, ale na jeho území se nacházejí a potřebují pomoc a ochranu. Zároveň podporujeme rodiče v jejich kompetencích, vedeme je k odpovědnosti za jejich děti, vedeme je k tomu, že by se měli v důležitých věcech týkajících se jejich dětí dohodnout. Zasahujeme pouze tehdy, kdy rodiče nejsou schopni či ochotni si plnit povinnosti vyplývající z jejich rodičovské odpovědnosti, kdy jsou děti ohroženy. Veškerá naše opatření směřují k zajištění práv dětí,  jejich životních potřeb a v neposlední řadě k omezení vlivů ohrožujících jejich další zdravý vývoj.

 

Kdo se na nás může obrátit?

- rodiče

- prarodiče

- osoby odpovědné za výchovu dětí

- každý, komu není lhostejný osud dětí (sousedé, kamarádi, vedoucí kroužků…)

- mohou přijít i děti samotné, pokud potřebují pomoc

 

A naše přání do budoucna?

Především, aby náš OSPOD byl moderní, otevřený novým trendům, aby ztratil nálepku toho, kdo „bere děti“ nebo neoprávněně zasahuje do integrity rodiny. A tím největším přáním je, aby se všechny děti měly tak dobře, že by naši pomoc nepotřebovaly.

Zpracoval: tým pracovníků OSPOD Orlová


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.2.2019

Zpět na výpis