OKÉNKO SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOUVISEJÍCÍCH ORGANIZACÍ

 

Milí občané,

každý z nás se ve svém životě setkává s rozličnými problémy, při jejichž řešení by uvítal pomoc. V „Okénku“ bychom vás chtěli postupně seznamovat se sociálními službami a organizacemi, které vám mohou být při zvládání těchto situací oporou.

 Mgr. Jiřina Lízalová

koordinátor sociálních služeb

 

 

PŘEDSTAVUJEME ODBOR SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ

 

     Jako první jsme se rozhodli vám představit odbor sociální a zdravotní, který se v rámci oddělení zabývá rozdílnou problematikou.

 

     Jednou z nich je výkon veřejného opatrovníka a sociální práce, kterou vykonává 5 zaměstnanců z 8 členného oddělení ekonomicko-správního.

 

     V současné době ustanovil Okresní soud město Orlová opatrovníkem u 51 občanů (8 dalších je v řízení s jistotou ustanovení opatrovníka město).  Zaměstnanci – sociální pracovníci, pověření výkonem veřejného opatrovnictví u těchto občanů, zajišťují s ohledem na vážnost jejich zdravotního stavu, sociálních poměrů a v rozsahu omezení ve svéprávnosti prakticky veškeré záležitosti spojené s jejich osobou a různorodými životními situacemi. Prakticky to znamená, že zabezpečují pro opatrované nezbytné příjmy (důchody, dávky hmotné nouze), pravidelné poplatky (nájem, dluhy, výplata kapesného aj.), doprovázejí klienty k lékaři, zajišťují bydlení, případně vhodnou sociální službu, uzavírají smlouvy, vyřizují osobní doklady, občanství, dědická řízení, řeší konflikty opatrovaných s okolím a mnoho dalších životních situací.

     V rámci své práce dále poskytují odborné sociální poradenství osobám, které vykonávají opatrovníka svým příbuzným a blízkým. Provádí sociální šetření a zpracovávají zprávy na podnět soudu ve věci občanů omezených ve svéprávnosti, kdy opatrovníka vykonává fyzická osoba. Dále provádí šetření v případech podezření, že občan má psychické problémy, které výrazně ovlivňují jeho kvalitu života, následně podávají návrhy soudu ve věci omezení ve svéprávnosti (z podnětu občanů, různých institucí, apod.). Práci sociálního pracovníka pro osoby omezené ve svéprávnosti vykonávají také pro obce Doubrava a Petřvald.

 

     Veřejní opatrovníci – sociální pracovníci mají velice náročnou a složitou práci, která vyžaduje mnoho odborných znalostí a dovedností. Přesto jsou to lidé vždy s maximálním pochopením, empatičtí, vstřícní a ochotní poradit s mnohdy složitými životními problémy, jak svým opatrovaným, tak ostatním osobám, které jsou opatrovníky svých blízkých.

 

     Další úkoly oddělení jsou pak v zajištění agendy příspěvkových organizací Domov Vesna a Sociální služby města Orlová, poskytování dotací organizacím, které realizují sociální služby občanům našeho města, zajišťování dotací na provoz odboru, vymáhání pohledávek, provoz pokladny a další ekonomické činnosti.

 

Bc. Sylva Buzková, odbor sociální a zdravotní


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.2.2019

Zpět na výpis