JEDNÁNÍ S HEJTMANEM NA TÉMA: NEMOCNICE V ORLOVÉ

Ve čtvrtek 10. ledna 2019 jsem byl pozván k panu hejtmanovi Ivo Vondrákovi. Jednali jsme o naší orlovské nemocnici.

Jednání bylo věcné, korektní. Pan hejtman mi sdělil postoj kraje, kde nemocnice na Karvinsku jsou pro něj, a pro celý kraj, obrovským problémem, který se musí řešit. Jednoduše - na malém prostoru je moc nemocnic, proto je přistoupeno k optimalizaci.

Ptal se mě, zda chceme převzít nemocnici pod město. Odpověděl jsem stejně, jak jsem se vyjádřil v poslední době několikrát. Převzetí nemocnice městem Orlová je tou poslední možností před verzí, kterou nám nabízel kraj ve své optimalizaci.  Než přijít o nemocnici, tak si ji raději převedeme do svého majetku. Není to jen proto, abychom zajistili našim občanům potřebnou péči, ale vnímám to jako záchranu Interního oddělení pro oblast Karvinska a ortopedie pro region Karvinska a částečně Ostravska. Kraj svým rozhodnutím může omezit dostupnost v těchto oblastech pro své občany. Jen příklad. Naše ortopedie patří mezi deset nejvýkonnějších v Česku a dovolí si dělat i operace, na které si mnohá ortopedická oddělení v jiných nemocnicích netroufnou, ať už z jakýchkoliv důvodů. Jejím přestěhováním se může snížit počet výkonů až o polovinu. Co by to znamenalo? Prodloužení čekacích lhůt na operaci. Někteří lékaři by odešli pryč, hlavně pan primář Knybel, tak je možné, že s komplikovanějšími operacemi by byl problém.  

Hejtman se zeptal, jak to tedy vyřešit. Nabídl jsem řešení, s nímž přicházejí lékaři a sestry z nemocnice. Jednooborová nemocnice. Nechme v Orlové ortopedii a pro ni důležitá oddělení, což jsou Interna a lůžková rehabilitace. Chirurgie bude jednodenní. NIP a DIOP chce v Orlové ponechat kraj.

Následně se zeptal, jestli jsme, jako město ochotni poskytnou peníze na vykrytí ztráty. Mluvil o částce 20 milionů Kč. Tuto sumu postřehl v mediích. Oponoval jsem mu, že tolik by byl předpokládaný doplatek na nemocnici, kdyby byla městská. Potvrdil jsem mu, že jako město jsme ochotni uvažovat o dotování provozu nemocnice (samozřejmě, že o možné dotaci bude rozhodovat zastupitelstvo), ale musí být nezpochybnitelné, že budeme doplácet jen na Orlovou. Zmínil jsem čísla z primářských porad, kdy byl docela velký rozdíl v provozních nákladech za roky 2016 a 2017. Sdělil mi, že mám špatná čísla. Také mi sdělil, že chce nemocnice rozdělit, že by měl být jmenován nový ředitel pro nemocnici Havířov a v Karviné a Orlové zůstane stávající pan ředitel.

Sám mluvil o možné dotaci od města Orlová ve výši 5 až 10 milionů, což jsem potvrdil, jen jsem uvedl, že nejsme Havířov, a ten provoz své nemocnice dotuje 7 miliony Kč.

Vrátili jsme se k provozům naší nemocnice. Tady jsem ho požádal, aby se diskuze vrátila na počátek, a aby se řešily nemocnice na Karvinsku jako celek, tedy včetně městských a soukromých za součinnosti zdravotních pojišťoven, zaměstnanců a dotčených samospráv. Příklad je neřešení porodních oddělení v Karviné a Havířově.

Zopakoval jsem mu nabídku jednooborové nemocnice. Podobně fungují malé nemocnice na západ od našich hranic a tady by byla dominantní ortopedie, a ta potřebuje internu a lůžkovou rehabilitaci. Pan hejtman, řekl, že s internou bude problém, že ji potřebují v Karviné. Tady jsme se neshodli, ale slíbil, že se na Krajském zastupitelstvu MSK bude hlasovat v alternativách, a ta od našich zdravotníků by tam měla být. Tedy zastupitelé kraje budou mít na výběr z několika variant.

Následně jsem ho informoval co se děje v nemocnici, a že situace začíná být vyhrocenější, začíná to být osobní a nemusí to skončit dobře. Slíbil promluvit s ředitelem nemocnice a situaci uklidnit.

Informoval jsem ho, že jsme poslali na kraj seznam projektů, kde nám mohou pomoci.

Rozloučili jsme se.

V pátek jsem měl několik telefonátů od zaměstnanců nemocnice. Pan ředitel nemocnice jim řekl, že jsme je jako město, tedy já, hodili přes palubu, a že souhlasíme s převodem interny do Karviné. Ihned jsem volal na kraj a žádal nápravu. Byla přislíbena. Nevím, co svým jednáním pan ředitel sleduje, ale zaměstnanci chystají další protestní akce a hlavně uvažují o podání hromadné výpovědi.

Zajímavé bylo vyjádření pana senátora Sušila, který vstoupil do řešení krize kolem nemocnic a naší snahu podporuje, možná by podání hromadné výpovědi zaměstnanci orlovské nemocnice ukázalo panu řediteli, že silou ničeho nedokáže.

Je také možné, že kdyby došlo na hromadnou výpověď zaměstnanců a důvodem by bylo vedení nemocnice, tak by se vedení kraje mohlo zabývat samotným vedením. Třeba by si položilo otázku, zda jsou na tom místě ti správní lidé? To už je ovšem moje připomínka.

Mgr. Miroslav Chlubna
13. ledna 2019

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.1.2019

Zpět na výpis