Prohlášení ke včerejší tragédii na dole ČSM

Vedení města Orlové v čele se starostou Mgr. Miroslavem Chlubnou vyjadřuje svou upřímnou a hlubokou soustrast pozůstalým horníků, kteří přišli o život při včerejším výbuchu v dole ČSM ve Stonavě. „Výbuch v dole ČSM je obrovská tragédie, která je ještě umocněna nadcházejícími vánočními svátky. Hluboce s rodinami soucítíme,“ uvedl starosta Orlové.

Při včerejším výbuchu metanu v uhelném dole v Karviné zahynulo třináct horníků. Mezi oběťmi je jedenáct Poláků a dva Češi. Tři horníci skončili v nemocnici, dalších sedm záchranáři ošetřili na místě. Důlní neštěstí se stalo v severní lokalitě dolu ČSM na Karvinsku 880 metrů pod povrchem.

 

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. V současnosti těží ve dvou dolech. 

Důlní závod 1 vznikl k 1. lednu 2015 sloučením původních závodů Důl Darkov a Důl Karviná. Důlní závod 2 vznikl k 1. lednu 2015 přejmenováním původního Závodu Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.12.2018

Zpět na výpis