Povinnosti provozovatelů kotlů na tuhá paliva

Povinností každého majitele nemovitosti je starat se o funkčnost a bezpečnost spalinových cest, které mohou být v mnoha případech příčinou stovek požárů, které často vzniknou vznícením nevyčištěných sazí.

Podle zákona o požární ochraně by měl být komín alespoň jednou ročně prohlédnut kominíkem a spalinové cesty spotřebičů na pevná paliva čištěny 3x ročně, na kapalná paliva 2x ročně a na plynná paliva 1x za rok.

Provozovatel kotle na pevná paliva o tepelném příkonu od 10 do 30 kW, který slouží jako zdroj tepla pro ústřední vytápění je dle zákona o ochraně ovzduší rovněž povinen jednou za tři roky prostřednictvím odborně způsobilé osoby provádět kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje a na vyžádání obecního úřadu obce s rozšířenou působností předložit doklad o provedení této kontroly.

V září roku 2022 začne platit zákaz topení v méně účinných  v kotlích 1. a 2. emisní třídy, bude možné provozovat jen kotle 3. emisní třídy a vyšší. Na výměnu zastaralých kotlů chystá ministerstvo životního prostředí již 3. výzvu tzv. kotlíkových dotací.  

 

OVŽP


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.11.2018

Zpět na výpis