ORLOVÁ HLEDÁ LÉKAŘE PRO SVOU NEMOCNICI

První cesta nového vedení města Orlové vedla na Moravskoslezský kraj, kde s náměstkem hejtmana MUDr. Martinem Gebauerem jednali o zachování orlovské části nemocnice. Kraj se netají tím, že definitivní rozhodnutí o osudu nemocnice padne 13. prosince letošního roku na krajském zastupitelstvu. „Kraj operuje tím, že v tomto případě vůbec nejde o peníze, ale jen a jen o nedostatek personálu. Chybí lékaři a zdravotní sestry,“ vysvětluje starosta Orlové Mgr. Miroslav Chlubna a dodává, že současně kraj přislíbil, že pokud město sežene lékaře pro orlovskou nemocnici, pak je zřizovatel nemocnice ochoten zvážit zachování nemocnice.

Co město může v této situaci udělat? „Budeme jednat s lékaři a pokusíme se udělat všechno proto, abychom zrušení nemocnice zabránili, i když to nebude vůbec snadné. Současně žádáme všechny Orlovany o pomoc. Pokud kdokoliv z našich občanů nebo jejich příbuzných či známých ví o lékařích či sestrách, kteří by měli zájem pracovat v orlovské části nemocnice, budeme moc rádi. Jde nám o zachování nemocnice a o zajištění kvalitních služeb v tomto zařízení,“ zdůraznil starosta Orlové.

Současně vedení města předalo zástupcům kraje stanovisko zdravotníků NsP Karviná-Ráj, pracoviště Orlová, v němž se uvádí, že zdravotníci opětovně vyjadřují nesouhlas s návrhem optimalizace péče navržené v této podobě a zdůrazňují, že tímto krokem dojde k rozpadu v tuto chvíli fungujících týmů a následné destabilizace zdravotní péče okresu Karviná.

Znovu upozorňujeme, že personál lékařský i nelékařský, především interního a ortopedického oddělení odmítá přejít do karvinské části nemocnice. Upozorňujeme, že vzhledem k personálnímu stavu na některých odděleních nemocnice v Karviné-Ráji a Havířově nebude zajištěna potřebná zdravotní péče v okrese,“ uvádějí MUDr. Lenka Oparjuková za Lékařskou odborovou komoru, Iveta Weisserová za Unii sester a Denisa Stolarczyková za OSZSP ČR.


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.11.2018

Zpět na výpis