V nezaměstnanosti jsme stále na špici v republice

Ani zvýšený počet absolventů v evidenci v měsíci září neovlivnil pozitivní vývoj na karvinském trhu práce. Počet absolventů (472 osob) se meziměsíčně zvýšil o 99 osob, tj. o 26,5 %, meziročně došlo k poklesu této skupiny uchazečů o zaměstnání.

 

Počet nově evidovaných uchazečů (1 406 osob) byl ve sledovaném období nejnižší od roku 1991, na druhé straně počet vyřazených uchazečů (1 706 osob) byl v letošním roce nejvyšší. Z celkového počtu vyřazených uchazečů jich 56,8 % nastoupilo do zaměstnání.   

 

Příznivě se vyvíjel také podíl nezaměstnaných, který klesl na výši 6,97 %. Nicméně se okres Karviná s touto výší zařadil v rámci republiky opět na pomyslnou první příčku před okres Most s 6,29 %.

 

Mírně se snížila poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle. Meziměsíčně se nejvíce snížila poptávka po instalatérech, pomocných stavebních dělnících a pomocných pracovnících ve výrobě. Tímto vývojem došlo k nepatrnému zhoršení ukazatele uplatnitelnosti uchazečů na volných místech, jehož výše byla 6 osob na 1 volné pracovní místo. V celorepublikovém srovnání byl okres Karviná stále na prvním místě s nejméně příznivou uplatnitelností uchazečů. Na pomyslné druhé příčce se nacházel okres Ústí nad Labem s 3,9 osobami na 1 volné pracovní místo.


Datum zveřejnění/aktualizace: 3.11.2018

Zpět na výpis