PROJEKT „ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL“

 V týdnu od 15. do 19. října proběhl v Mateřské škole na ulici Okružní v Orlové-Lutyni projektový týden, zaměřený na zdravý životní styl dětí předškolního věku.

 Prostřednictvím pohádky „Pyramidáčkova kouzelná pyramida“ děti poznávaly různorodé potraviny, které přiřazovaly do pyramidy zdravé výživy, vytvářely pomocí obrázků potravin zdravý a nezdravý talíř, dozvídaly se, co je pro jejich životosprávu prospěšné. Zkoumaly ovoce a zeleninu všemi smysly, ochutnávaly a samy si připravovaly zeleninové mňamky ke svačině. Motivy zdravého jídelníčku zachytily i ve výtvarných činnostech.

 SOU DAKOL nám vyšlo vstříc a umožnilo předškolním dětem poznat profesi kuchaře a číšníka, prezentovanou žáky v jejich praktických učebnách pro tyto obory. Děti je pozorovaly při práci, ochutnávaly zdravou svačinku a míchané fresh nápoje. Byly touto zážitkovou návštěvou nadšené. Učitelům SOU DAKOL, kteří vše zorganizovali a vedli, velmi děkujeme.

 Rodičům našich dětí jsme umožnili během Dne otevřených dveří v mateřské škole shlédnout „stolování dětí u oběda“, kdy mohly sledovat, jak stolování probíhá. Při této příležitosti mohli ochutnávat zdravé pomazánky s vyhodnocením té, která rodičům nejvíce zachutnala.

O prvenství se dělily pomazánky celerovo-jablková a krabí z tyčinek Surimi.

 V rámci projektu proběhla pro rodiče také beseda ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí na téma „Výživa dětí předškolního věku“ přednášena MVDr. Martinou Danelovou.

 Dalšími aktivitami tohoto projektu byly polodenní výlet pro předškoláky na zámek Fryštát v Karviné s prohlídkou „Zámecké jídelny“ a dalších stylově zařízených místností, pravidelná návštěva dětí v solné jeskyni, která napomáhá k prevenci a regeneraci zdravotního stavu a edukační program „Děti - nebojte se nemocnice“, pořádaný NsP Karviná-Ráj, kdy se děti zábavnou formou seznámily s nemocničním prostředím.

 Naším cílem bylo formovat správné postoje a návyky v oblasti stravování, pohybových a duševních aktivit. Věříme, že se nám podařilo v našich nejmenších vzbudit o toto téma zájem.

 

Naděžda Ligocká, učitelka MŠ Okružní, Orlová-Lutyně

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.11.2018

Zpět na výpis