V RÁMCI HODNOCENÍ REPUBLIKY ORLOVÁ ZABODOVALA V PŘÍPRAVĚ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

 

Konkurence o veřejné zakázky se propadla o třetinu. Jen ve stavebnictví proto letos stát přijde o 17 mld. Kč, odhaduje v září vydaná studie Econlabu. Nejmenší škody páchá propad ve městech, která zakázky vypisují chytře: Orlová, Ústí nad Labem nebo Karlovy Vary vypisují zakázky ve vhodnou dobu, vhodnou formou a hlavně je kvalitně připravují. Vyplývá to z dílčího žebříčku velkého srovnání měst zIndex.cz.

 

Rok 2018 je z hlediska konkurence o zakázky nejhorším v posledních patnácti letech. Vedle trhu stavebních prací pokračuje markantní propad i v lesnictví, nebo právních a poradenských službách. Příčinou je paradoxně ekonomický boom – firmy nemají zájem se hlásit o státní zakázky, když je všude práce dost.

 

Jak se s problémem mohou úřady vypořádat? Prvním krokem je nedělat zbytečné chyby. „Taková stavební zakázka vypsaná v říjnu, v užším řízení a ještě s elektronickým příjmem nabídek, to je zaručený odpuzovač konkurence. Spočítali jsme, že tyto tři chybné kroky dohromady způsobí skrze slabší soutěž navýšení ceny v průměru 20 %,“ shrnuje spoluautor zIndexu Jiří Skuhrovec.

 

Dále je nutné zakázky připravovat a dávat o nich firmám proaktivně vědět: „Máme notifikační systém, který firmy automaticky na nově vypsané zakázky upozorňuje,“ shrnuje vedoucí rozvoje a investic v Karlových Varech Daniel Riedl. Takový přístup nad rámec prostého uveřejnění v centrálním rejstříku nese ovoce. Městu se hlásí v průměru o firmu více, než je běžné.

 

Významnou roli podle studie hraje i tzv. profil zadavatele, tedy nástroj pro uveřejňování zakázek. Studie ukazuje, že ve státním nástroji NEN se zejména o menší zakázky hlásí v průměru méně firem, než v komerčním EZAKu, nebo e-zakázkách. Bezplatný státní systém tak nemusí být pro zadavatele vždy nejekonomičtější volbou.

 

„Problematika veřejných zakázek je velmi složitá  a komplikovaná. Situace, do kterých se v rámci zadávacích řízení dostáváme, bývají mnohdy téměř neřešitelné. Bohužel ani legislativa není v této oblasti přehledná a nápomocná. S obdobnými problémy se potýkají všichni zadavatelé a snaží se najít ta nejlepší řešení. Město Orlová se dlouhodobě umisťuje v čele hodnocení zadávání veřejných zakázek, a za to vděčí dlouholetým zkušenostem zaměstnanců a snaze se neustále učit a zlepšovat,“ podotkla vedoucí orlovského odboru rozvoje a investic Martina Szotkowská.


Studie :  https://medium.com/zindex/veřejné-zakázky-2018-suché-období-b68a3b1f798b

(součástí je i žebříček nejlepších měst)

-EconLab-


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.10.2018

Zpět na výpis