ČEZ BUDE V PROVOZU I V DALŠÍCH LETECH

Jaká je perspektiva Elektrárny Dětmarovice? Mezi lidmi se šíří fámy, že po loňském požáru je „na zavření“?- dotázali jsme se Vladislava SOBOLA, tiskového mluvčího Skupiny ČEZ.
„Požár vypukl v jednom ze dvou absorbérů, což je zařízení pro snižování emisí síry, bez kterého nemůže elektrárna fungovat. V druhém absorbéru oheň naštěstí poškodil jen elektrorozvody a některé další, méně významné technologie, takže jsme tento druhý absorbér během týdne zprovoznili. To byl obrovský krok kupředu, protože po týdnu jsme mohli obnovit provoz elektrárny a byli jsme schopni dodávat nejen 400 MWh elektrické energie do sítě, ale i teplo do Orlové a Bohumína.

Následovalo mnoho jednání o budoucnosti elektrárny a jejich výsledek byl jednoznačný: absorbér zničený požárem se obnoví a Elektrárna Dětmarovice bude v provozu i v dalších letech.

Rád bych ještě připomněl, že v minulých letech jsme hodně investovali do úpravy dodávek tepla. Vybudovali jsme společnou parní sběrnu, která umožňuje plně zabezpečit dodávky tepla pouze z jednoho bloku. K tomu jsme pořídili dva plynové kotle, jejichž kapacita je dostatečná i pro případ nějaké nepředvídatelné události, a navíc máme i najížděcí kotelnu na topný olej, kdyby například na některém z kotlů došlo k poruše. Takže dnes máme pro dodávky tepla čtyřnásobnou zálohu a nejsme závislí na jediném zdroji, a to jak technicky, tak ekonomicky.

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.9.2018

Zpět na výpis