KINO VESMÍR

Město je vlastníkem objektu kina Vesmír na ulici kpt. Jaroše v Orlové-Lutyni, jehož provoz byl zahájen před bezmála čtyřiceti lety. V souvislosti s digitalizací multifunkčního sálu v sousedním Domě kultury města Orlové a s nízkou návštěvností kina Vesmír, byl před lety kinosál uzavřen a zrušeno i promítání filmů. 

Další využití kina je problematické, protože kinosál nemá potřebné zázemí, tj. zákulisí, šatny apod., takže v něm nelze pořádat koncerty. Ve zbývajícíchprostorách kina je restaurace, bar, sázková kancelář, novinové služby a servis počítačové techniky. 

Největší problém je v tom, že objekt kina je atypickou stavbou s netradiční lanovou střechou nad kinosálem. A právě s ohledem na řešení střechy, je její údržba a oprava problematická, přičemž střechou protéká voda a ničí vnitřní prostory.


Město musí situaci řešit a zvažovalo provizorní opravu střechy, její rekonstrukci, zbourání objektu nebo jeho části. Ve hře byl i případný prodej kompletního objektu. Zájemce o objekt kina se však nenašel, a tak orlovští zastupitelé na svém zářijovém zasedání schválili zpracování studie dalšího využití objektu kina Vesmír, včetně možnosti částečné demolice - a právě tento úkol zadali městskému architektovi.


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.9.2018

Zpět na výpis