V POHODĚ byla „ZVÍŘATA V AKCI“

Představte si příjemné zářijové dopoledne. Senioři posedávají na zahradě a kolem nich je spousta zvířátek… pejsci, kočičky, ptáčci, ale i sokol a jiní dravci. 

Díky projektu „Zvířata v akci“ se naplnil záměr mezigeneračního setkávání a s cílem obohacení kulturního života našich seniorů. Organizátoři tak chtěli posílit soulad člověka s přírodou, který je jedním z nejuspokojivějších prožitků.

z


„Právě mezigenerační setkávání podporují společenský život seniorů, dochází k jejich aktivizaci a motivaci v oblasti volnočasových aktivit. Zvířata zlepšují lidem náladu a mají blahodárný vliv na celkové zdraví. Je známo, že při hlazení, mazlení se v lidském mozku uvolňuje hormon oxytocin, díky němuž se člověk cítí lépe. Dochází k poklesu krevního tlaku a srdeční činnost se zklidňuje. Zvířata rovněž usnadňují komunikaci mezi lidmi, jsou podnětem a předmětem rozhovoru. Jelikož mají naši klienti pozitivní zkušenosti s canisterapií a často vzpomínají na návštěvy pejsků, je tato projektová aktivita velmi pěkným zpestřením jejich života,“ vysvětluje ředitelka Pohody Bc. Naďa Kubalová.

z

Hlavním cílem projektu je zdůraznit jeden z nejdůležitějších faktorů pro život na naší planetě, a to je ochrana životního prostředí. „Prostřednictvím této akce chceme seniorům zpříjemnit nadcházející konec léta, přinést radost a pobavení. Pobyt v přírodě a kontakt se zvířaty patří mezi nejoblíbenější aktivity našich klientů. Vždyť soulad člověka s přírodou je jedním z nejuspokojivějších prožitků, kterých je člověk schopen. Rovněž dochází k obohacení kulturního života, upevnění duševního zdraví, vytržení ze stereotypu a izolace. Jelikož na projektovou akci byli přizváni partneři z několika domovů, včetně partnerů z Polska, mají možnost setkat se se svými přáteli, vrstevníky a navazovat nová přátelství,“ dodává Kubalová.

z

Akce proběhla díky sponzorskému příspěvku Nadace OKD. Původně měla proběhnout už v červnu, ale protože byla rozestavěná terasa, tak ji organizátoři přesunuli na začátek září. Pozvali všechny, s nimiž mají partnerské vztahy - Sociální služby města Orlové, Domov Vesna Orlová, partnery z Ostravy z Domova Kamenec a z Polska - Městský dům pomoci Gorzyce a seniory z Rybniku.

z

Program byl bohatý. Představili se kynologové se svým šampionem na mistrovství světa v poslušnosti. Proběhla canisterapie s pejsky, koťátkem a fretkou. Úžasné bylo vystoupení děvčat z taneční skupiny JOY Orlová. Nechyběla ani pravá sokolnická show s opravdovými dravci a tombola pro hosty. Do toho bohaté občerstvení a vystoupení oblíbené hudební skupiny DUO CLASSIC.

z

„Každoročně dostáváme od domova Pohoda žádost o dotaci. Je to jejich vlastní společná iniciativa. Každým rokem žádají o příspěvek na jiný grant. Vloni tady bylo grilování a soutěže, vše v rámci družby s Polskem. I dnešní program je důkazem toho, že za málo peněz, se dokáže udělat mnoho muziky. Pro seniory je to příjemná změna. Všichni se nádherně bavili a užili si to,“ zdůraznila ředitelka Nadace OKD. 
Tímto projektem chtěli organizátoři naplnit obsah citátu: " Vše, co je podle přírody, je hodno úcty“.

z


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.9.2018

Zpět na výpis