Stále bojujeme za nemocnici - Je osud nemocnice hejtmanovi lhostejný?

STÁLE BOJUJEME ZA NEMOCNICI

JE OSUD NEMOCNICE HEJTMANOVI LHOSTEJNÝ?

Jednadvacátého srpna proběhlo jednání krajské rady OSZSP ČR MS kraje na Krajském úřadu v Ostravě. Tohoto jednání s hejtmanem Ivo Vondrákem jsem byla přítomna a jednalo se i o osudu naší nemocnice. Z jednání jsem nabyla pocit, že osud naší nemocnice je mu lhostejný, protože je pedagog a vymohl zvýšení platů učitelům. Jeho slova "Je nutno uzavřít některé nemocnice, protože je nedostatek sester a lékařů, a je třeba doplnit stavy - a je jedno, ve které nemocnici, protože chybí personál v Karviné, Bohumíně i v Ostravě!" Takže logicky, když se tyto stavy naplní, tak bude možno čerpat personál na doplnění plánovaných klinik.

Děkuji starostovi Ing. Tomáši Kučovi za to, že nás přijel podpořit při jednání s panem hejtmanem, ale k jednání nebyl přizván. Jednalo se o nemocnici v Orlové a Bílovci. Bylo mi řečeno, že nemáme CT přístroj, a proto naše nemocnice není funkční. Na druhou stranu existují nemocnice, které mají CT přístroj v jiném pavilónu a převoz pacienta sanitkou je nutný, doba převozu je 10 minut. Z naší nemocnice do Karviné tento převoz trvá 15 minut! Což je chabý argument, protože jsme jedna nemocnice a máme taky CT, i když je vzdálené jen pár kilometrů! 

Je možno naši nemocnici zachránit, ale je to o vůli chtít! Vždy existuje řešení. Je třeba na to před volbami upozornit a mít na paměti, co chtějí kandidáti. Rozhodujme se proto podle volebního programu, což je pro nás priorita, zda sliby, které možná budou uskutečněny, nebo o tom, co je pro nás občany důležité. 

Znám skutečné případy, kdy pacienti čekají na umístění v nemocnici i několik hodin a jezdí v sanitce od nemocnice k nemocnici. Toto se skutečně děje a pacienti jsou rukojmí plných nemocnic, které je nejsou schopny umístit. Soukromé nemocnice přijímají pouze pacienty na doporučení. Dotázala jsem se hejtmana na to, zda jsou připraveni na zvýšený příjem hlášení na RZP, bylo mi řečeno, že se chystá novelizace vozového parku, ale ve finále, to není navýšení kapacity vozového parku! To znamená, že se budou vozit pacienti např. se zlomeninami a drobnými úrazy do dalších nemocnic, a někdo s infarktem bude muset čekat. Možná, že pak už zbytečně na RZS! 

Takovéto dopady už nikdo nechce vidět! A kolik bude navýšení výjezdů RZS u sociálně slabších obyvatel, kteří nebudou mít finanční prostředky na dopravu do zdravotnických zařízení ve vzdálenějších městech? Bude to vysoký nárůst nákladů v řádu miliónů korun. 

Proto je nezbytné zvážit zrušení naší nemocnice, které povede mimo jiné k nárůstu nákladů na RZP a dále k dlouhým čekacím lhůtám na ošetření v ambulancích přilehlých měst. Jsou na ně připraveny, když v dnešní době všechny ambulance praskají ve švech?

Denisa Stolarczyková,

předsedkyně OSZSP ČR, nemocnice Orlová


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.9.2018

Zpět na výpis