Boj o nemocnici pokračuje

Předsedkyně nemocničních odborů Denisa STOLARCZYKOVÁ poslala hejtmanovi Moravskoslezského kraje Ing. Ivu Vondrákovi, CSc dopis, ve kterém se mimo jiné píše: 
„Chceme Vás upozornit, že Vámi přijatá usnesení zasáhnou zásadním způsobem do dostupnosti a kvality poskytované péče v našem městě a také v našem regionu. Jednou z částí přílohy č.1 je záměr zrušit v Nemocnici v Orlové interní oddělení a postupně vybudovat pracoviště následné péče. Souhlasíme s tím, že je nutné lůžka následné péče vybudovat, ale jako nové kapacity, ne na úkor stávajících. Současná kapacita našich interních lůžek je obsazená více než z 85%, což dokládá i materiál "Průběžná analýza lůžkové zdravotní péče". Absolutně nechápeme, na základě čeho, se vytvořil návrh na optimalizaci.
Naše zařízení vyhovuje podmínkám, které analýza stanovila. Upozorňujeme, že bez interního oddělení, na které je navázané také chirurgické oddělení a ortopedické oddělení, nelze poskytovat zdravotní péči v současném rozsahu. Zrušení interního oddělení by zcela jistě dopadlo na fungování chirurgického a ortopedického oddělení a vedlo by k jejich následnému zrušení. Bez zabezpečení kvalitního interního oddělení se totiž další oddělení provozovat nemohou. Za důležité také považujeme, že se v naší nemocnici v minulých letech investovalo do rozvoje chirurgických oborů nemalé množství financí. Máme vybudované moderní kapacity operačních sálů. Co bude s těmito investicemi?" 
„Dále jsem vyzvala všechny odborové organizace v celé naší republice, aby podpořili náš boj a připojili se k výzvě o zachování nemocnic. Citace z dopisu: "Proto Vás, předsedy odborových organizací, žádám o solidaritu, podporu i aktivní boj proti snahám rušit či omezovat nemocniční péči. Všichni se musíme spojit a požadovat řešení problému dřív, než bude definitivně pozdě. Obraťme se na své poslance, senátory, na premiéra, ministra zdravotnictví, na hejtmany, radní a zastupitele. Požadujme od nich zvýšení financí do zdravotnictví. Od zdravotních pojišťoven žádejme, aby za stejnou péči všem platily stejně. Je třeba zastavit další finanční a personální devastaci nemocnic. Je třeba zastavit snahy likvidovat malé, dobře fungující nemocnice jejich finančním „vyhladověním", které povede k rušení péče a pronájmům soukromým firmám. 
Musíme předejít stavu, kdy mohou zůstat třeba tři státní nemocnice! Tomu se děje v USA a živým důkazem je tomu známý majitel GOJA František Janeček, který prodělal infarkt v New Yorku a byl vláčen od jedné nemocnice do druhé a ve finále bude muset zaplatit za ošetření 2 mil. Kč. Musíme svým dětem do budoucna zajistit bezplatné a dostupné zdravotnictví v naší republice! Nezapomeňte, dnes je to nemocnice Orlová, zítra to může být vaše nemocnice! Braňme své nemocnice a dostupné veřejné zdravotnictví!" argumentuje Denisa Stolarczyková, předsedkyně Základní odborové organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, Nemocnice Orlová.


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.8.2018

Zpět na výpis