Hudbou na pomoc dětem s onkologickým onemocněním

ROCKTHERAPY 2018

Už dnes se Orlová může těšit na nový ročník rockového festivalu ROCKTHERAPY, který odstartuje za vydatné podpory Nadace OKD a města Orlové již v sobotu 25. srpna v areálu letního kina v Orlové.


Letošní ročník je věnován dětem, což ocenila i zmíněná Nadace OKD. „Jsme rádi, že takového smysluplné akce někdo organizuje a letošní ročník s ohledem na pomoc dětem, vnímáme jako významný mezník,“ podotkla Kateřina Tůmová Blablová z Nadace OKD. Stejně tak i podle Ivana Jekielka, frontmana kapely AHARD, není nic hezčího, než dětský smích a spokojený rodič, protože pláče je vždycky dost. 


Jak jsme se dozvěděli, letošní ročník bude probíhat na dvou stagích, kde vystoupí čtrnáct kapel. Na své si přijdou i rodiny s dětmi, pro něž bude připravena spousta volnočasových aktivit, možnost si vyzkoušet bojové sporty (partneři z MORAVA GYM), malování na obličej, airbrush tetování, atd…
S největší pravděpodobností nebude nouze ani o překvapení, jimiž by měly být vyhlídkové lety vrtulníkem. Musí se jen dořešit vhodný prostor k přistávání a drobné legislativní záležitosti. 


Letošními tvářemi projektu jsou dva chlapci a jedna dívenka. Dvanáctiletá Lenka Konečná pochází z Karviné. Právě dokončila 5. třídu základní školy. Je to Velice milá slečna, která má miluje zvířátka a malování. Prozradila, že jejím oblíbeným jídlem je čínská polévka. Lenka má osteosarkom lýtkové kosti a výtěžek bude použit k rehabilitaci a k pobytu v lázních.


Také o tři roky mladší Matěj Swaczyna pochází z Karviné. Jeho diagnózou je osteosarkom stehenní kosti, metastázy v plicích a porucha přijímání potravy. Mezi jeho záliby patří malování a počítačové hry. Na vysvědčení měl samé jedničky, a i když je mu devět, tak nemá rád typická dětská jídla. Raději si dá maso nebo čínskou polívku jako Lenka. Na chemoterapii jezdí do Brna. Je druhým dítětem v republice s protézou. V lednu byl na reoperaci a hned druhý den už stál na nohou a pátý den byl doma. Výtěžek bude použit na rehabilitaci a na pobyt v lázních.


Nejmladší tváří letošního Rocktherapy je čtyřletý Tobias Tichý. Pochází z Orlové. Tobias má neuroblastom 3. stádia, zhoubný nádor nad ledvinou a špatný sluch vlivem chemoterapie. Je to velmi tichý, avšak milý a usměvavý klučina. Překvapením bylo, že ve svém věku je jeho nejoblíbenějším jídlem sushi. Bylo mu přislíbeno i na Rocktherapy. Výtěžek z koncertu bude použit k pobytu u moře, případně k zakoupení léků na posílení imunity nebo k zakoupení naslouchadla.

Konání festivalu už v tuto chvíli nic nebrání. Vše je připraveno, a jak zdůraznil starosta města Tomáš Kuča, můžeme jen očekávat, zda bude pěkné počasí. „V den konání Rocktherapy, by už mělo být i hlediště v letním kině z půlky zastřešeno,“ podotkl starosta. 


Důležitá je i informace, že na smartphonech bude ke stažení aplikace EPP od společnosti ČEZ. Každý účastník, který si aplikaci nainstaluje a spustí projekt Rocktherapy, bude svým pohybem pomáhat plnit normu. Až se splní, dostanou děti od ČEZu dalších 51 tisíc korun. Informace o této aktivitě bude k nahlédnutí na stránkách nebo facebooku Rocktherapy. Ke spuštění by aplikace měla být den před projektem a ukončena bude den po projektu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.8.2018

Zpět na výpis