Jak vypadá horké léto v domovech seniorů?

Úmorná vedra letošního léta dosahují vrcholu. Tropické dny a dokonce i tropické noci komplikují život všem bez rozdílu, ale bezpochyby nejhůř jsou na tom staří a nemocní lidé. Proto jsme se zeptali, jak se neskutečnému horku brání senioři. 


Jak nám prozradila ředitelka Domova seniorů Pohoda Bc. Naďa Kubalová, přijali celou řadu opatření. „Dodržujeme dostatečný pitný režim, kdy našim klientům podáváme vodu s citrónem a mátou. Nezapomněli jsme ani na zmrzlinu či nanuky. Brzy ráno, kdy je příjemně, všechno otevřeme, vyvětráme a častěji větráme i v průběhu dne. Klienty přikrýváme tenkou dekou. Ven chodíme jen zrána nebo až navečer. Zatím nemáme žádné problémy, všichni to zvládají,“ podotkla Bc. Kubalová. 


Obdobně jsou na tom i ve Vesně. „Vzhledem k probíhajícím opravám se snažíme klientům vynahradit také ten hluk, který tu momentálně máme. Každý čtvrtek máme v jídelně, kde je nejchladněji, promítací odpoledne. Každý klient dostává studený nápoj nebo zmrzlinu či chlazené ovoce, jako je meloun. Jsou to takové bonusy navíc pro naše klienty, které mají zcela zdarma. Bonusy jsou také v podobě mraženého zboží, což je takový pamlsek. Bonusy jsou také pro ležící klienty, i když se nemohou zúčastnit promítání filmu, mají zvýšený přísun všeho, co ostatní klienti. Pečovatelky jim vše nosí v průběhu dne přímo na pokoj. Chodíme ven do stínu na procházky, pokud není venku opravdu nesnesitelné vedro. K obědům dostávají také bonusy v podobě chlazených jogurtových nápojů již zmíněného ovoce. Pitný režim je zajištěn po celou dobu pobytu, v těchto horkých dnech je to spíše chladnější nápoj, hned u kantýny je k dispozici. Někteří klienti si samozřejmě mohou koupit pití sami,“ podotkla pečovatelka. 


V objektu Sociálních služeb města Orlové je umístěno čtrnáct klientů. I tam mají zvýšený pitný režim, dostávají nanuky a mnozí z klientů chodí na krytý bazén. 


Poměrně složitá je situace v místní nemocnici. Na pokojích je neskutečné vedro a nezbývá, než otevřít dveře pokoje a přát si, aby byl aspoň trošku průvan, který by pokoj provětral. Studené nápoje rychle zteplají, nanuky a vychlazené melouny s ohledem na zdravotní stav pacientů jsou nemožné. Ačkoliv jsou žaluzie na oknech zavřené, vedru to nezabrání. Pacienti leží a potěšit je můžete, když jim alespoň namočíte ručník ve studené vodě. 


Letošní léto je krásné a poměrně dlouhé, ale my jaksi na něho nejsme připraveni. Většina zmíněných objektů postrádá klimatizaci a ne všude jsou vybaveni žaluziemi. Na druhé straně – ne všichni zmíněnou klimatizaci snášejí. Takže nezbývá, než dodržovat pitný režim a odpočívat v chládku.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.8.2018

Zpět na výpis