Ze školního hřiště vyroste moderní sportoviště

Naše město plánuje již od roku 2007, kdy byla zpracována studie Regenerace panelového sídliště V. etapa a v roce 2009 projektová dokumentace na Hřiště u ZŠ K. Dvořáčka, modernizaci školního hřiště na moderní sportoviště odpovídající současným požadavkům. V letošním roce se podařilo na tuto rekonstrukci uvolnit finanční prostředky a v minulých dnech byly zahájeny stavební práce.


Stávající povrch sportovišť v areálu je na běžecké dráze, sektoru vrhů a rozběžištích skoku do dálky a hodů antukový. Ostatní plochy vč. vnitřní plochy běžecké dráhy jsou travnaté.  V dnešní době je takováto plocha pro rekreační sport morálně zastaralá a nevhodná.
Projektované řešení má pozemek zkulturnit, doplnit o možnost odpočinku a sportovní vyžití. Travnatá plocha uvnitř běžecké dráhy bude zachována, avšak přírodní trávník bude nahrazen trávníkem umělým. Běžecká dráha bude mít povrch ze sportovní umělé hmoty, sektor vrhu koulí – dopadiště - bude travnatý a umístěn mimo půdorys běžecké dráhy. Sektor skoku do dálky bude přesunut k vnější hraně běžecké dráhy. Areál je navržen dle současných trendů s požadavkem na co nejuniverzálnější využití a nejjednodušší údržbu.


Původní sportovní plochy budou částečně rekonstruovány a částečně ozeleněny, běžecká dráha a hrací plocha pro míčové hry s přírodním trávníkem bude nahrazena sportovními plochami s moderním sportovním povrchem - sportovní umělý trávník a sportovní umělá hmota pro atletiku. Areál bude plně oplocen areálovým oplocením a doplněn o komunikační plochy – chodníky a vnitroareálová oplocení hracích ploch, zajišťující bezpečné sportování na více plochách najednou. Tím bude zajištěno sportování na moderních, bezpečných površích. Celkové náklady rekonstrukce jsou 11,4 mil. Kč.


Obavy obyvatel, že zrekonstruovaný areál omezí pohyb chodců, jsou liché, protože součástí stavby je vybudování chodníku, který zde nyní chybí, a který bezpečně umožní průchod. Hřiště je budováno jako veřejně přístupné.

V této souvislosti se nelze nezmínit o „Petici za zachování sportovního hřiště na sídlišti V. etapa u ZŠ K. Dvořáčka v současné nezměněné podobě a zrušení akce „přestavba na atletický areál“. Petici tamní občané zdůvodňují tím, že chtějí zachovat otevřené, volné hřiště a nechtějí oplocené. „Hřiště je otevřeným, volným a zeleným prostorem nejen pro sportovní aktivity dětí. Děti si zde hrají, sportují, v zimě jezdí na saních a staví sněhuláky….Chceme zachovat přirozenou trávu, nechceme umělou. Chceme zachovat klid pro své bydlení. Využíváním hřiště sportovními kluby by byl narušen klid našeho bydlení,“ píše se v petici, která visí na sloupech i dveřích tamních objektů.

Co k tomu dodat?  Zatímco obyvatelé této lokality bojují za zachování současného stavu, vedení školy přestavbu hřiště vítá: „ZŠ K. Dvořáčka již dlouho usilovala o revitalizaci atletického hřiště na V. etapě a jsme rádi, že se to konečně povedlo. Místo bezpečnostně nevyhovujícího hřiště vyroste moderní multifunkční sportovní areál s umělým povrchem,“ konstatuje ředitel školy Mgr. Zdeněk Nowak a dodává: „Atletická dráha bude z tartanu a hřiště na házenou a kopanou bude na umělé trávě. Veřejnost si také bude moci zahrát volejbal či basket. Součástí hřiště bude také sektor na skok daleký a vrh koulí. Celý areál bude oplocen a na jeho provoz bude dohlížet správce. Součástí projektu je také vybudování chodníku. V dopoledních hodinách bude areál využíván žáky školy, v hodinách odpoledních bude otevřen pro širokou veřejnost. Termín ukončení je plánován do 30. listopadu letošního roku, takže pevně věříme, že jarní část hodin tělesné výchovy již budeme uskutečňovat v tomto areálu.“


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.7.2018

Zpět na výpis