OTAZNÍKY KOLEM NÁMĚSTÍ

Ministerstvo financí a město Orlová obdrželo dne 30.5.2018 požadavek zhotovitele na navýšení ceny díla celkem o 58 mil s DPH.
Požadavek  za celkem  42 mil. Kč se týká navýšení ceny z důvodu nárůstu cen významných dodávek a téměř 16 mil požaduje na vícepracích. Město Orlová si požadavek podrobně nastudovalo a bohužel musí konstatovat, že je v rozporu s uzavřenou smlouvou i zákonem o zadávání veřejných zakázek. Cena ve smlouvě je cenou závaznou stejně jako jednotkové ceny. Zhotovitel nemůže klást tyto požadavky jako podmínku pokračování stavby. Požadavky zhotovitele zároveň překračují 30% limit stanovený zákonem.
Navýšení cenové hladiny město kategoricky odmítá a je ochotno jednat pouze o některých bodech požadavku na vícepráce. Tyto práce však  musí být oceněny v souladu se smlouvou. Výše uvedené stanovisko bylo zasláno Ministerstvu financí, se kterým město bude jednat o dalším postupu. Pokud zhotovitel od svých požadavků neustoupí a nebude stavět, smlouva bude muset být ukončena se všemi právními důsledky.


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.6.2018

Zpět na výpis