O ZRUŠENÍ INTERNY: O NÁS – BEZ NÁS!

Zastupitelé města Orlové se na svém pondělním zasedání zabývali čtvrtečním rozhodnutím krajského zastupitelstva o přesunu lůžkové části orlovské interny do karvinské nemocnice a přijali usnesení, které jsme již zveřejnili. Jednoznačně se shodli na tom, že nesouhlasí s tímto krokem a budou o nemocnici bojovat. Jednání orlovských zastupitelů se zúčastnili i lékaři, zdravotní sestry a zástupci odborové organizace orlovské nemocnice.

Moravskoslezský kraj chystá důležité změny v nemocnicích, které zřizuje.  Tyto úpravy mají podle kraje pomoci řešit problém chybějících pracovních sil a upravit rozsah a strukturu lůžkového fondu. Úpravy mají vést k optimalizaci zdravotní péče a tím i k jejímu zkvalitnění. Ve čtvrtek 14. června 2018 tyto změny schválilo krajské zastupitelstvo.

Důležitou změnou bude přesun interního lůžkového oddělení Nemocnice v Orlové do krajské Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Interní péči v karvinské nemocnici navíc posílí personální a lůžkové kapacity z oborů gynekologie a porodnictví.

Po přesunu interny do Karviné se v Nemocnici v Orlové zachovají všechna ostatní oddělení ambulantní péče. Také se posílí kapacita léčebny dlouhodobě nemocných ze současných 75 na 150 lůžek. Orlovská nemocnice se tak bude intenzivněji specializovat na následnou a dlouhodobou péči.

„V oblasti zdravotnictví dbáme na to, aby měli naši občané jistotu, že o ně bude co nejlépe postaráno. Abychom mohli lidem zajistit kvalitní a dostupnou péči, je potřeba, aby byla krajem zřizovaná nemocniční zařízení ekonomicky i provozně stabilní. Pracujeme na tom, abychom zdravotnickým pracovníkům nabízeli co nejlepší podmínky. Víme, že počet lékařů i sestřiček není ideální, ale věříme, že se situace postupně zlepšuje. Naším dalším důležitým úkolem je nastavit fungování nemocnic tak, aby byl jejich provoz co nejkvalitnější a nejefektivnější,“ uvedl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že situaci ve zdravotnictví mají výrazně zlepšit právě nové optimalizační úpravy struktury zdravotní péče, které dnes zastupitelstvo kraje odsouhlasilo.

„Všechny navržené změny jsme průběžně konzultovali s nejvýznamnějšími zdravotními pojišťovnami. Pojišťovny se s chystanými úpravami ztotožňují a jsou připravené se na realizaci změn, které navrhujeme, podílet. Rád bych všechny občany ujistil, že nemusí mít z ničeho obavy. Žádné nemocnice se nebudou zavírat, ani nedojde k omezení péče. Naopak. Restrukturalizace přinesou zlepšení kvality, rozsahu a dostupnosti zdravotní péče, ale také finanční úspory. Zároveň platí, že ušetřené peníze zůstanou v Moravskoslezském kraji,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Názory náměstka hejtmana však nesdílejí orlovští zastupitelé, kteří chtějí k problematice nemocnice svolat mimořádné zasedání zastupitelstva, a nesdílejí ho ani orlovští občané. Ti připravují demonstraci. Personál interního oddělení vyvolal jednání s krajem, který je zřizovatelem nemocnice.


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.6.2018

Zpět na výpis