V pondělí bude na Zimním stadionu v Orlové unikat amoniak. Půjde však jen o cvičení záchranářů

Zimní stadion v Orlové obsadí v pondělí od 8:30 hodin složky Integrovaného záchranného systému (IZS). Spolu s městskou společností SMO Orlová, která stadion provozuje, budou simulovat únik amoniaku ve strojovně chlazení.

Vlivem prasklého těsnění dojde k úniku amoniaku do prostoru strojovny. Při dosažení vyšší koncentrace začne reagovat bezpečnostní čidlo. To odstartuje zásah hasičů, policie i městské policie. Naváže koordinace s krizovým štábem města a ověřovat se budou všechny nezbytné kroky, měřící a varovné systémy,“ avizuje Ryszard Blachowski, vedoucí sportovních areálů ve správě městské společnosti SMO Orlová.

 

Cvičení bude mimo jiné zahrnovat spuštění vnitřního skrápěcího systému a vytvoření vodní clony proti možnému úniku toxického mraku amoniaku z prostoru strojovny Zimního stadionu i vytýčení teoretické nebezpečné zóny. V rámci zásahu PČR a Městská policie Orlová uzavřou ohrožený prostoru a budou regulovat dopravu i průchody pro pěší. Dobrovolní hasiči zajistí pomocí mobilní sirény vyrozumění obyvatelstva o probíhajícím cvičení na hranici zóny ohrožení.

Celé cvičení by mělo trvat zhruba hodinu a půl. Provoz Zimního stadionu, který se během teplých měsíců roku využívá pro badminton a in-line bruslení, tak bude omezen v čase od 8:30 do zhruba 10:00 hodin.


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.6.2018

Zpět na výpis