ORLOVANÉ PŘIVÍTALI PREZIDENTA REPUBLIKY MILOŠE ZEMANA

Hlava českého státu, prezident Miloš ZEMAN zavítal ve středu 16. května do Orlové, aby poděkoval občanům za jejich podporu v prezidentských volbách. Připomeňme si, že Miloš Zeman získal v Orlové 76,69 procent hlasů, což svědčí o významné podpoře zdejších obyvatel.

Prezidentská kolona přijela do Orlové v 16:25 hodin ke vchodu do  Domu dětí a mládeže v Orlové-Lutyni. Prezidenta Miloše Zemana přivítal starosta města Tomáš Kuča a pozval ho do banketky domu dětí, kde se uskutečnilo patnáctiminutové setkání za přítomnosti hejtmana. Prezident přizval k setkání i svého dřívějšího spolupracovníka a kolegu Jaromíra Kuču.

Poté se pan prezident společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem přesunul do vedlejší místnosti, kde už je čekali zastupitelé a další hosté.

Mezitím bylo na prostranství před domem dětí a mládeže živo. Doprovodný program začal už v 16 hodin. Nejprve se představily mažoretky TK JOY kadetky s tancem Sedmero krkavců, následoval taneční klub To Be Continued děti i junioři. Obrovský aplaus sklidila i soutěžní skupina TK JOY mini s tancem „Pozor, jdou k vám kuřátka!“. Představila se i hlavní kategorie tanečního klubu To Be Continued. Všichni vystupující byli naprosto úžasní a zdařile vyplnili přítomným chvíle čekání na prezidenta.

Patnáct minut po 17. hodině vystoupil prezident republiky na pódium, aby se přivítal s Orlovany a poděkoval jim za podporu ve volbách. „Velmi si vážím vaší podpory, která byla v tomto regionu absolutně nejvyšší. Orlová mě podpořila necelými 77 procenty. Přijel jsem tady z Karviné, která mě rovněž podpořila ve volbách, nicméně Orlová Karvinou předčila. Za to vše vám ještě jednou moc děkuji a věřte, určitě nezapomenu!“ zdůraznil Miloš Zeman.

Orlovany pozdravil i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Pak už dostali slovo občané. Jeden z dotazů se týkal nespravedlivého finančního ohodnocení bývalých horníků, kterým uplynula expoziční lhůta a nemohli již „fárat“ v dole. Prezident odpověděl, že sdílí názor, že je to třeba vyrovnat.

„Pane prezidente, děkuji, že jste předběhl amerického prezidenta Trumpa a navštívil Čínu a ustál jste to s úctou a nadhledem. Takového státníka si musíme vážit!“ promluvil muž z obecenstva k Zemanovi. Ten podotkl: „Děkuji vám, ale ono zas není tak těžké odhadnout, jak velký význam pro nás má čínská ekonomika jako největší trh světa. Příklad - francouzský prezident Macron přiletěl do Číny a prodal tam letadla za několik miliard euro, které se vyrábějí ve Francii. Takže - když pražská galerka nám brání, abychom my jezdili do Číny, kde mimochodem je Škoda auto jedním z největších vývozců, tak v podstatě brání našim podnikům, aby vyváželi a tudíž našim zaměstnancům, aby v těchto podnicích pracovali. Takže škodí České republice.“

Prezident Zeman je známý svým postojem k migraci, nicméně jedna z přítomných žen se přece jen chtěla o tomto postoji ujistit a dotázala se: „Hodláte umožnit vládě podpis globálního paktu o bezpečné migraci a globálního paktu o uprchlících? Hlava státu odpověděla: „Hodlám vládě umožnit, aby sem nevzala žádného nelegálního migranta.“

Padla i otázka k aktuální situaci na české politické scéně. „Pane prezidente, byl jste teď s někým při jednání s ČSSD? Jak se staví k referendu? A jaký je váš osobní názor na sestavení vlády? Na kolik procent si myslíte, že bude sestavena vláda s ČSSD a na kolik procent si myslíte, že bude nutnost třetího pokusu? Tady Zeman odpověděl: „Bude záviset především na výsledcích referenda v ČSSD a já jsem na sjezdu ČSSD citoval výrok starého sociálně demokratického politika z první republiky, jmenoval se Rudolf Bechyně, který řekl „suchá je skýva opozice“ a doporučoval jsem sociálním demokratům, aby spolupracovali s hnutím ANO, protože si myslím, že touto spoluprací by se více zviditelnili a doufám, že v dobrém, nikoliv ve zlém. Tím odpovídám na vaši otázku. Rád bych ve vládě viděl skutečné odborníky, nerad bych ve vládě viděl stranické „bafuňáře“.“

Další dotaz z davu přihlížejících byl: „Co s tím Bakalou?“ Prezident se zamyslel a prohlásil: „Není nic snadnějšího než si v Orlové stěžovat na Bakalu, a právě proto jsem to neudělal. Já jsem zamontoval pana Bakalu do svého inauguračního projevu, jak jste si možná všimli. Nu, a vzápětí po této zmínce o panu Bakalovi uspořádala TOP 09 pochodové cvičení napříč Vladislavským sálem a její poslanci opustili můj inaugurační projev. Mimochodem, ani se nedivím, protože TOP 09 dostala od Bakaly 9 milionů korun jako sponzorský dar. Stejně tak jsem nedávno přijal na jejich žádost poslance, kteří jsou členy vyšetřovací komise OKD. Ne, že bych si dělal příliš velké iluze, protože vím, jak dopadly některé předchozí vyšetřovací komise, ale v každém případě si myslím, že nelze se tvářit, že vytunelování OKD může zůstat bez povšimnutí, a pokud možno bez trestu. Za měsíc mám schůzku s představiteli tří nejvyšších soudů Ústavního nejvyššího a Správního nejvyššího soudu a mimo jiné, protože to má být schůzka o stavu naší justice, se jich zdvořile zeptám, jak je možné, že prokazatelná ztráta státu ve věci privatizace OKD ve výši 7 miliard korun skončila osvobozením všech aktérů. Naštěstí se státní zástupce odvolal. Nezávislost justice neznamená toleranci vůči zlodějům.“

Téma Bakala pokračovalo dál... „Jak je možné, že vedení na dolech bere velké peníze a my horníci bereme pár šupů?,“ zeptal se další muž v davu. Miloš Zeman zdůraznil, že tady je potřeba vědět, jaké to vedení na tom dole je. „To znamená, že pokud člen vedení se jmenuje Zdeněk Bakala, tak takoví jsou i za korunu drazí. A na druhou stranu, pokud je tam opravdu schopný podnikatel, tak proč ho dobře nezaplatit? To je i v zájmu zaměstnanců. Vy jste tady, vy možná ne, ale mnozí ano, mlčky přihlíželi tomu, jak Bakala rozkrádá OKD. Víte, podle čeho se to pozná? Bakala uvolnil na trh akcie v nominální hodnotě 400 korun, spousta lidí si je koupila. Víte, kolik ty akcie stojí teď? 19 haléřů. Ze 400 korun na 19 haléřů. Takže, takový vedoucí představitel si opravdu žádný plat nezaslouží. Nu, ale važte si opravdu lidí, kteří vám dokáží zabezpečit dobrou a dobře placenou práci. Takoví lidé by měli dostávat velmi slušný plat. Ve vašem zájmu,“ uzavřel Zeman.

Lidé shromáždění před orlovským domem dětí a mládeže nadšeně prezidentovi tleskali. „Je skvělý, je to chlap na svém místě,“ konstatoval postarší muž v modré bundě a dodal: „Pravidelně ho sleduji, čtu všechno, co kde řekl a moc si ho vážím.“ Úsměv na rtech prezidenta i v davu přihlížejících vyvolala žena, která prohlásila: „Pane prezidente, ve skutečnosti vypadáte lépe, než v televizi. Moc jste nás tím potěšil! Jen tak dále!“

Následně se hlava státu podepsala do pamětní knihy města a městské kroniky. Pak už starosta Tomáš Kuča předal Miloši Zemanovi dar v podobě ručně vyřezaného orla, který je symbolem města Orlové. Starosta prezidentovi vysvětlil, že Orlová si v letošním roce připomíná 795. výročí od písemné zmínky a právě orel bezprostředně souvisí s její legendou o vzniku Orlové. Orla vyřezal z kusu masívního dubu místní řezbář Pavel Herák, za což mu patří obrovský dík.

Přesně v 18 hodin se prezident Miloš Zeman rozloučil s občany, a ještě jednou neopomněl zdůraznit, že si váží jejich podpory ve volbách, a že Orlové bude navždy nakloněný. Pak už hlava státu usedla do limuzíny a prezidentská kolona opustila město. 

***

Prezident s manželkou Ivanou navštívil Moravskoslezský kraj ve dnech 15. až 17. května a doprovázel ho moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák s manželkou. Byla to již šestá návštěva prezidenta Miloše Zemana v regionu a druhá v Orlové. V úvodu návštěvy prezident republiky Miloš Zeman navštívil Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě, kde se setkal s jeho zaměstnanci, krajskými zastupiteli a starosty obcí s rozšířenou působností.

V průběhu tří dnů navštívil Jakartovice, Karvinou, Orlovou a Slezské Pavlovice, kde diskutoval s představiteli obcí i s občany. Prezident republiky zavítal také do Třineckých železáren. Pro první dámu byl připraven separátní program.

-NC-

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.5.2018

Zpět na výpis