Nezaměstnaných ubývá

 

Pozitivní vývoj na karvinském trhu práce pokračoval i v měsíci březnu. Počet uchazečů o zaměstnání klesl na počet 13 578 osob. Příznivě se vyvíjel opět stav v rámci spektra sledovaných skupin uchazečů.

 

Pokles počtu uchazečů o zaměstnání byl ovlivněn také novými pracovními místy, která vznikala v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, umístěno tak bylo 115 uchazečů o zaměstnání. Jednalo se zejména o pracovní místa nástroje veřejných prospěšných prací, která vznikla již v měsíci únoru, ale nástupy uchazečů o zaměstnání byly realizovány až v březnu.

S poklesem uchazečů o práci v evidenci došlo k poklesu podílu nezaměstnaných osob, který klesl na výši 7,61 %. Nicméně v celorepublikovém srovnání se opět jednalo o nejvyšší hodnotu tohoto ukazatele ze všech okresů. Dále následoval okres Most s výší 6,9 %.

 

Počet volných pracovních míst přesáhl dvou tisícovou hranici na počet 2 128 a předčil tak počet volných pracovních míst z března roku 2008 (1 774 míst). Vzrostl počet nově nahlášených volných pracovních míst, který byl nejvyšší od října 2015. Na počtu 587 nových pracovních míst se podílelo 190, tj. 32,4 % míst v profesi horník. Tímto vývojem došlo ke zlepšení ukazatele uplatnitelnosti uchazečů na volných pracovních místech na výši 6,4 uchazečů připadajících na 1 volné místo. V celorepublikovém srovnání byl však okres Karviná stále na prvním místě s nejméně příznivou uplatnitelností uchazečů. Na pomyslné druhé příčce se nacházel okres Jeseník s 5,5 uchazeči na 1 volné pracovní místo.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.5.2018

Zpět na výpis