Na slovíčko s Petrem KOLÁČKEM, ředitelem mezinárodního cyklistického závodu GRACIA ORLOVÁ 2018

Rok se sešel s rokem a je tady další ročník Mezinárodního cyklistického závodu žen GRACIA-ORLOVÁ 2018. Letošní ročník je v pořadí již dvaatřicátý. Obsahuje tradičně pět etap a startuje ve čtvrtek 26. dubna od Městského úřadu v Orlové-Lutyni. O podrobnostech závodu jsme si povídali s ředitelem závodu a zároveň zastupitelem města Orlové Petrem KOLÁČKEM.

·        Zmínil jste start od městského úřadu. Tam ale stále pokračují stavební práce, jak to budete řešit?
Se zhotovitelem stavby máme dohodu, že nám spraví alespoň cestu s tím, že tam budou nějaká omezení, která jsme schopni zvládnout. Takže s tím nemáme problém.

 

·        Obvykle vede jedna z etap na Pustevny. Proběhla už rekognoskace trati? Pojedou se letos Pustevny?

Rekognoskace sice neproběhla, nicméně z Pusteven máme zprávy, že tam sníh není. Bohužel jsme limitováni počasím, takže rozhodnutí o Pustevnách padne až 26. subna v první etapě.

·        Ostatní etapy jsou ale dané. Jsou na těch etapách ještě nějaké novinky?
Určitě jsou tam nějaké úpravy tras, protože opět probíhají nějaké přestavby nebo rekonstrukce mostu. Například právě v té první etapě nepojedeme přes centrum Havířova, ale budeme se mu vyhýbat, protože právě v Havířově probíhá rekonstrukce mostu. Nicméně ta základní kostra těch etap zůstává stejná.

 

·        Zázemí celého podniku bude opět v Domě kultury města Orlové?
Samozřejmě, začínáme ve středu 25. dubna, ale už teď připravujeme některé věci, abychom všechno včas zvládli.  

 

·        Z předchozích ročníků víme, že zájem o Gracii ze stran závodnic byl každoročně značný. Jak velký bude balík letos?
Zájem projevilo 42 týmů, ve finále jsme vybírali z 35 a závěr je takový, že k dnešnímu datu pojede 26 týmů. To znamená 156 závodnic, což je v podstatě maximum, které lze zvládnout kapacitně, co se týče ubytování po celém okrese, ne-li kraji. Týmy nemůžeme ubytovat kdekoliv, požadují určitý komfort.

 

·        Do startu zbývá několik dnů. Jak to vypadá pořadatelsky? Máte vše zabezpečeno? 
Určitě na všem pracujeme. Víceméně hned po rekognoskaci tratě uvidíme, kolik pořadatelů budeme potřebovat, ale doufám, že to bude stejné jako vloni. Stavba etap se skoro nemění, takže pořadatelsky máme zabezpečeno to, co má být, dle požadavků policie.

 

·        Vraťme se k tomu balíku. Odkud se sjedou závodnice do Orlové?
Jak už jsem říkal, budeme tu mít 26 týmů ze 17 zemí. Z toho je 12 národních, s tím, že nejdále jsou Arabské emiráty, Izrael nebo například netradiční cyklistická země Finsko. Dále přivítáme Španělsko a Francii a další státy z EU, mimo Itálie. Letos nedorazí žádný italský tým, jelikož ve dnech Gracie probíhají ještě další závody v Itálii, v Beneluxu a jeden etapový závod v Číně. V podstatě, my jsme posbírali ten největší balík z těch závodů. A ty týmy, které jsou vlastně italské, tak pojedou raději v rodné zemi.

 

·        Jak to vypadá s obhajobou našich barev?
Máme svá želízka v ohni, a to dva české týmy. Tým Dukly Praha a druhý, který je nový, poskládaný výběr Moravy a Slezska. Poskládal je tým z Uničova a uvidíme tady dokonce i jednu orlovskou rodačku.

 

·        Můžete nám přiblížit jednotlivé etapy?

První etapa jako tradičně začíná v Orlové a končí ve Štramberku. Druhou etapou, tzv. královskou, je tradiční přejezd Pusteven. Startujeme a končíme v Lichnově. Nově se v Lichnově nepojede do kopce, ale vyhověli jsme týmům, aby byl dojezd na rovině,protože je to pro ně lepší i atraktivnější. V sobotu ráno bude časovka v Havířově. Museli jsme trasu trošičku zkrátit z důvodu dopravní situace, která nastala na Rudné. Všichni víme, že na Rudné probíhají opravy mostu, takže ty nájezdy a dopravní úpravy nám zkrátily časovku o celý kilometr. Další etapa je odpolední, a to v sobotu a bude startovat od Elektrárny v Dětmarovicích a končit na Visalajích. V sobotu jsou půl etapy, ráno časovka, odpoledne silniční. V neděli nás čeká tradičně orlovská etapa. Osm okruhů, se startem u městského úřadu, kdy závodnice pojedou 101 km. Na závěr bych podotkl, že si myslíme, že tento ročník bude přelomový, protože je na startu 60 procent děvčat do 23 let. Už nová generace děvčat začíná jezdit tyto velké závody, takže očekáváme velký boj a myslíme si, že to bude otevřené až do samotného konce.

·        A závěrečné slovo?

Chtěl bych poděkovat všem fandům, městu Orlová a sponzorům, kteří se podílejí na organizaci a na zabezpečení Mezinárodního cyklistického závodu Gracia, který se už 32 let jezdí po území Moravskoslezského kraje. Věřím, že tento podnik bude pokračovat dále, a že neskončí tím letošním, dvaatřicátým ročníkem.

·        Takže – držíme palce!


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.4.2018

Zpět na výpis