Třetí výstava Naděždy Hlouškové je v městské knihovně

Chci být přínosem pro děti v Orlové  

Sympatická Naděžda Hloušková pochází z Orlové a k výtvarné činnosti se dostala už v dětství, kdy navštěvovala Základní uměleckou školu v Orlové a následně Základní školu Ke Studánce s rozšířenou výukou výtvarné výchovy. Nyní studuje Filozofickou fakultu v Brně, obor umění, a to učitelství estetiky.
Věnuje se převážně malbě a jejím cílem je do budoucna malbu učit a přiblížit ji dětem v Orlové. Maluje hlavně, jak sama říká, abstraktní obrazy s konkrétním motivem, protože se jí nelíbí malovat podle fotky, vždyť to může rovnou vyfotit. Nadi se líbí dát do těch obrazů něco svého a pohrát si s barvami. Maluje převážně prsty, takže moc nepoužívá štětce, čímž je pro ni malba i prožitkem.

.
 
Na patře jsou tři ukázky Nadiny tvorby. První je abstrakce. Takové obrazy se často hodí do interiéru, lidé si je u Naděždy docela hodně žádají. „Ten prostřední obraz je taková pocta ke Klimtovi, což je můj oblíbený malíř. Chtěla jsem si jeho tvorbu sama připodobnit. Na třetím obraze vidíte anděla. Andělé a stromy jsou u mě častým motivem. Vždy si říkám, že je malovat nebudu, ale vždy se objeví. Je to spíše o pocitech, než o tom, že bych to plánovala,“ popisuje mladá výtvarnice.
Ve studovně městské knihovny se nacházejí obrazy, které jsou hodně autorské. „Zrovna tento obraz je o pocitech ženy v různých kapkách. Ať už kapku vidíme jako kapku života nebo slzu. Proto jsem vytvořila kapku slzy a připodobnila jsem to postavou a emocí těch postav,“ vysvětluje Naděžda Hloušková.
O kousek dál vidíme nejmenší obraz z výstavy. „Více pracuji na větších formátech, ale tento obraz je mi velmi blízký. Jednalo se o vyjádření všech emocí, které se staly a je k tomu spojen i můj osobní příběh, který nechávám divákům hledat. Obraz je nazván „Anděl“, podotýká studentka umění.

kapky
 
A jaké má tato sympatická výtvarnice vize do budoucna?  „V Orlové dělám výstavy strašně ráda. Toto je zde moje třetí. První byla na Základní umělecké škole v Orlové-Porubě, druhá v Domě dětí a mládeže a nyní je to městská knihovna. Je to pro mě pocta, protože mě k tomuto dovedly právě ženy z Orlové. Byla to paní Vichrová ze Základní umělecké školy J.R.Míši, paní Ulmanová ze Základní školy Ke Studánce a paní Chrástecká z Domu dětí a mládeže. Toto bych velmi ráda přenesla do budoucna i já, například ve svém budoucím povolání, jako učitelka výtvarné výchovy,“ zdůrazňuje Naděžda Hloušková a dodává: „Doufám, že se mi takové místo podaří sehnat právě tady v Orlové, abych i já mohla být přínosem pro ostatní děti, a to tak, jak byly tyto tři ženy pro mě.“


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.4.2018

Zpět na výpis