Integrovaná strategie bezpečnosti města Orlová

Když se řekne „Integrovaná strategie města“, může někoho napadnout, potřebujeme ji vůbec? Odpověď je jednoznačná, 

ano, potřebujeme. Orlová je městem, kde by se lidé měli cítit bezpečně.

 

Město Orlová spustilo důležitý projekt zaměřený na zpracování Integrované strategie bezpečnosti města, včetně protidrogové strategie a preventivních programů zaměřených na snižování kriminality. Do tvorby strategie budou zapojeni obyvatelé Orlové formou sociologického šetření.

Strategie komplexně zmapuje problematiku bezpečnosti a kriminality a navrhne pro město vhodná opatření. V rámci analytické části bude analyzována kriminalita, pocit bezpečí a drogová scéna v Orlové. Následně se definuje vize, stanoví se dlouhodobé a krátkodobé cíle a prioritní osy. K jejich naplnění budou určena jasná opatření a konkrétní aktivity. Dokument bude vycházet ze skutečných potřeb a možností, odhalí slabiny i přednosti města, bude čerpat z názorů veřejnosti, odborníků a bude tvořen tak, aby nastavil soustavu indikátorů za účelem měření plnění strategie.

 

Integrovaná strategie a její přínosy

Naším cílem je vytvoření dynamické strategie s jasnou vizí, která vytýčí cíle pro řešení bezpečnosti a minimalizaci kriminality na území města Orlové. Budou zpracovány různé druhy aktivit, kterými se dosáhne stanovených cílů. V neposlední řadě je nezbytné motivovat občany, organizace a spolky k zapojování se do programů prevence kriminality na místní úrovni.

 

Struktura integrované bezpečnosti města

 

Analytická část

Termín realizace: únor-červen 2018

Analytická část shrnuje základní údaje o současném stavu ve městě, faktografii všech rozhodujících sfér bezpečného života ve městě. Dokument analyzuje geografické údaje, dopravní a technickou infrastrukturu, oblast sociální infrastruktury z hlediska zajištění bezpečnosti, stav zjevné i latentní kriminality ve městě a společensko-ekonomické trendy. V rámci analytické části bude realizován také průzkum pocitu bezpečí obyvatel ve městě.

Analytická část se rovněž zaměří na drogovou scénu ve městě. Analyzuje injekční užívání drog, včetně dat o uživatelích na základě polostrukturovaných rozhovorů. Bude realizováno dotazníkové šetření zaměřené na zkušenosti a postoje mládeže s užíváním návykových látek.

 

Návrhová a implementační část

Termín realizace: červen-srpen 2018

Pro účely zpracování návrhové a implementační části strategie bude sestavena pracovní skupina, která na základě výsledků analytické části navrhne jasnou vizi, cíle, priority a opatření, na které budou navazovat konkrétní aktivity. V rámci implementační části budou aktivity, zpracovány do akčního plánu, který stanoví jednoznačné kompetence, odpovědnosti, časový plán a monitorovací indikátory plnění strategie.

Integrovaná strategie bezpečnosti města Orlová bude tvořena v rámci projektu "Orlová a Petřvald - řídíme strategicky a společně" (CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002958).

 

Dotazníkové šetření pocitu bezpečí

Zapojte se do přípravy rozvoje strategie bezpečnosti

 

Velmi důležitým podkladem pro vypracování integrované strategie bezpečnosti města budou preference a priority občanů. V rámci chystaného průzkumu budete mít možnost vyjádřit své názory k pocitu bezpečí, kriminalitě a k budoucímu rozvoji bezpečnosti.

Již v dubnu 2018 odstartujeme dotazníkové šetření spokojenosti občanů s pocitem bezpečí, v rámci něhož můžete být osobně v ulicích Orlové kontaktování tazateli společnosti
PROCES – Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. Pro zajištění důvěryhodnosti průzkumu budou všichni tazatelé disponovat pověřovacím dopisem městského úřadu. Dotazník bude možné vyplnit také elektronicky na webových stránkách (lepsi-orlova.cz).

Děkujeme, že s námi spolupracujete i na své budoucnosti!

 

 

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.4.2018

Zpět na výpis