DIVY LÁSKY A HUDBY PŘIJEDOU DO ORLOVÉ

 Nadační fond Přátel kulturní památky SCEAV v Orlové připravuje Jarní koncert, „ Divy lásky a hudby “, na který pozval tří krásné operní sólistky Národního divadla Praha „OPERA DIVAS “. A právě o tomto jarním koncertu jsme si povídali s jeho organizátorem Ing. Jiřím BOBREKEM:

* Kdy a kde se můžeme na koncert těšit?

Koncert se uskuteční v sobotu 21. dubna od 17 hodin v Evangelickém kostele na ulici Petra Cingra ve staré Orlové.“

* Koncertní trio Opera Divas je u nás na Severní Moravě neznámým pěveckým tělesem. Můžete nám ho přiblížit?

„Jedná se o exkluzívní dámské pěvecké trio, které vzniklo v roce 2015 a je prvním dámským operním triem v Čechách. Doménou Opery Divas je široký výběr repertoáru nejen z klasické hudby, ale skladeb operetních, tak i písní z muzikálů. Společné skladby si nechávají „šít přímo na tělo“, aby každá mohla mít prostor pro specifiku a přednost svého témbru.

* Můžete nám sdělit, na které zpěvačky se můžeme těšit?

„Určitě nejznámější je Andrea Tógel Kalivodová – mezzosopranistka, sólistka opery Národního divadla Praha. Četných úspěchů dosáhla v různých mezinárodních soutěžích. Představila se v roli Carmen Bizetovy opery v O2 aréně v Praze. Zpívala dokonce i v NDM Ostrava v roli Končakovny v Borodinově opře Kníže Igor. Vystupuje i po boku věhlasných kolegů, jako např. Gabriely Beňáčkové, Štefana Margity, Leo Nucci a dalších. Kromě opery se intenzivně věnuje interpretaci písní a pravidelně koncertuje v Evropě i v zámoří.               

Další interpretkou je Pavlína Senić – soprán, vystupovala ve Státní opeře Praha a v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Patří k výrazným talentům své generace. Svědčí o tom nejen prestižní ocenění z mezinárodních pěveckých soutěží v Itálii a Německu, ale také řada divadelních rolí, které byly oceněny příznivou odezvou kritiků i diváků. Díky svému pěveckému růstu, nepřehlédnutelnému charismatickému projevu, ale i kvůli bohaté divadelní a koncertní činnosti se postupně zabydluje mezi českou operní elitou.                                                      

Třetí interpretkou je Tereza Mátlová – soprán, operní i muzikálová zpěvačka, vítězka ceny Talent roku operního festivalu v irském Wexfordu. Byla též nominovaná na Cenu Thálie 2016 za roli Konstance v Mazartově Únosu ze Serailu. Spolupracuje se Státní filharmonií Brno, Janáčkovou filharmonií Bohuslava Martinů, FOK a s orchestrem Českého rozhlasu. Věnuje se nejen opeře a operetě, ale i muzikálu. Je to dcera prof. L. Mátla, který dirigoval vystoupení Pěveckého sdružení moravských učitelů v evangelickém kostele v roce 2011. Klavírní doprovod zajišťuje Ladislava Vondráčková                                                                

* Jak byste ve stručnosti pozval Orlovany na tento koncert?

Jednoduše – přijďte na koncert dámského pěveckého tria, tří nádherných žen, a to nejen vizáží, ale především hlasovou kvalitou. Během koncertu zazní i jedno velké překvapení, kdy zazpívají starou slezskou píseň „po našymu“. Mnoha posluchačům ukápne slza z oka. Už jen to, že není snadné získat do Orlové taková esa, jako je např. Andrea Kalivodová. Mohu jen apelovat na naše spoluobčany, nenechte si tento úžasný jarní koncert ujít.“

* Kde si mohou zájemci zakoupit vstupenky?

„Vstupenky ve výši pouhých 150 Kč lze zakoupit v předprodeji v MIC Orlová, nebo před začátkem koncertu u vchodu do kostela. Získané finanční prostředky předá Nadační fond evangelickému sboru na obnovu varhan.“

A ještě jedna důležitá informace - koncert se uskuteční za finanční podpory města Orlová, SmVak a Nadace ČEZu.

Nadační fond zajišťuje autobus od nemocnice až ke kostelu a po koncertě zase zpět. Odjezd od nemocnice je v 16:30 hod. a zpět od kostela v 18:45 hodin. Dopravu hradí pořadatel koncertu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.3.2018

Zpět na výpis