Nadace OKD v roce 2018 podpoří 137 projektů

Nadace OKD vyhlásila výsledky letošních výzev. V programu Pro region podpoří 83 projektů a na minigrant Srdcovka letos dosáhne celkem 54 srdcařů se svými projekty v neziskových organizacích.

„V letošním roce nám přišlo 70 žádostí o Srdcovku, to je o 4 žádostí více než v loňském roce. Srdcaři byli letos opravdu kreativní a podávali nové projekty. Ale přišlo nám i mnoho žádostí o tradiční podporu v projektech, které známe a víme, že mají opravdu smysl. Některé srdcaře již známe a někteří žádají úplně poprvé. Za nové srdcaře jsme velice rádi, ale doporučujeme vždy konzultaci před podáním žádosti. Bohužel se stává, že nový srdcař často pohoří na špatně nebo neúplně vyplněné žádosti,“ uvedla administrátorka programu Kateřina Tůmová Blablová.

Srdcovka tradičně podpoří mnoho sportovních spolků. Většina projektů je směřována především na aktivity pro děti a mládež. Podporu od nadace dostanou ale i spolky zdravotně znevýhodněných lidí a organizace na ochranu životního prostředí. Úspěšnost Srdcovky je v letošním roce 77% což vypovídá o kvalitě žádostí. Srdcaři letos vsadili na nové předměty žádostí a ve většině případů se jim žádosti velice povedly. Naši žadatelé rostou a jejich žádosti jsou rok od roku lepší a opravdu kvalitní.

Projekty v programu Pro region, které získaly podporu Nadace OKD, jsou zaměřeny především na oblasti sociální pomoci, rozvoj regionu, volnočasových aktivit pro děti a mládež, ale také na seniorské aktivity a podporu inovativních projektů v podporovaných obcích a městech.


„Žádosti v programu Pro region se letos podávaly pomocí vylepšeného systému a celkem jsme jich přijaly 148. I přes velký nápor žadatelů, hlavně v závěru výzvy, vše proběhlo bez větších problémů. V letošním roce byl také velký nárůst konzultací. Žádosti pro rok 2018 nás překvapily svou výší, která přesáhla 20 milionů korun. Bohužel nelze vyhovět všem. Nicméně se nám v letošních výzvách sešlo opět mnoho nových žadatelů se zajímavými projekty, ale také žadatelé, které již tradičně podporujeme, nešetřili novými nápady,“ říká administrátorka tohoto programu Ladislava Poláková.

Programy Pro region a Srdcovka jsou společně s podporou Hornických tradic a Spolku svatá Barbora tradičními granty Nadace OKD a více informací o těchto programech naleznete také na webových stránkách v sekci granty.

 

Finanční prostředky z programu Pro region poputují i do Orlové. Domov seniorů Pohoda získal na projekt pod názvem „Zvířata v akci“ částku 25 tisíc Kč, Dům kultury města Orlové na projekt ROCKTHERAPY 2018 - hudbou na pomoc dětem s onkologickým onemocněním částku ve výši 150 tisíc Kč a na projekt ADVENT v Orlové 2018 krásných 100 tisíc Kč. Nadace OKD podpořila i tři projekty města Orlová, a to Parkour v Orlové částkou 100 tisíc Kč, Dětskou vánoční party 40 tisíci korunami a projekt Nový kamarád získal 10 tisíc Kč. Mateřská škola K. Dvořáčka v Orlové-Lutyni uspěla s projektem „Pohádka pro babičku a dědečka“ a může se těšit na 35 tisíc Kč. Dům dětí a mládeže dostane od Nadace OKD na projekt „HURÁ NA PRÁZDNINY“ pěkných 25 tisíc Kč.

 

Ani v Srdcovce se na Orlovou nezapomnělo. Sportovní klub Slezan Orlová získal dotaci na projekt „VOLEJBAL - NÁŠ ÚSPĚŠNÝ SPORT“ částku 22 800 Kč, Pionýr - 3. pionýrská skupina Orlová na „Letní vodácký tábor Řepice na Otavě“ částku 20 tisíc Kč, Sbor dobrovolných hasičů Orlová-Město na projekt "Kdo saje, ten jede" 10 tisíc Kč, Benjamín Orlová získal na „O.K. Dny pro rodinu“ 17 tisíc Kč, Městský sportovní klub Orlová na „BeeBall ve školkách a školách“ částku ve výši 30 tisíc Kč.

 

Podrobný seznam všech podpořených projektů v rámci programu Srdcovka a Pro region pro rok 2018 naleznete na www.nadaceokd.cz.


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.3.2018

Zpět na výpis