Zimní stadion v Orlové bude ohřívat led pro mistrovství ČR v krasobruslení

Ledaři zimního stadionu v Orlové budou mít za dva dny napilno. Jakkoli to zní divně, budou zvyšovat teplotu ledu, aby se na něm mohlo odjet žákovské Mistrovství České republiky v krasobruslení. Alchymie, která na personál stadionu čeká, začne dříve, než vůbec na ledovou plochu 10. března vyjede první krasobruslař. Led se musí ohřát o zhruba 4 stupně, aby byl měkčí než například ten pro hokejové zápasy.

Nachystat špičkový led pro krasobruslařské mistrovství je téměř věda. Vlastnosti ledu ovlivňuje spousta faktorů. Jak kvalita vody, tak teplota plochy i teplota okolí a také vlhkost vzduchu. To všechno musí ledaři vzít v úvahu a začít s přípravou včas,“ říká Ryszard Blachowski, vedoucí sportovních areálů ve správě městské společnosti SMO Orlová.

 

Led pro piruety a skoky se chystá tak, aby měl teplotu na povrchu kolem mínus tří stupňů. Pro srovnání na hokej musí být teplota ledu ještě tak o další 4 stupně níže pod bodem mrazu. Rozdíl čtyř stupňů je výrazně znát. „Hokejisté pro dosažení rychlosti a razance potřebují tvrdý led. Krasobruslaři naopak mají mít ve skocích měkčí dopad,“ vysvětluje Blachowski.

 

Na „ohřátí“ ledu pro krasobruslení musí správa zimního stadionu začít pracovat změnou nastavení technologie chlazení nejméně osm hodin před prvními tréninkovými jízdami. Během samotného závodu v krasobruslení, zejména na tak důležité akci, jakou je české mistrovství, prochází led dalšími úpravami. „Na úpravu máme 10 až 15 minut. I když by tomu laik jen těžko věřil, používá se zhruba 50 stupňů teplá voda. Díky ní plocha rychleji znovu bezchybně zamrzá,“ doplňuje Blachowski s upozorněním, že brusle se zoubky dávají ledu zabrat. Stejně jako doskoky nebo dokonce pády.

 

Ke krasobruslařskému mistrovství dostalo SMO jako správce zimního stadionu rozpis, kdy a jak rychle bude muset ledovou plochu obnovit mezi jednotlivými jízdami. Obvyklý zásah obnáší seříznutí tzv. slepé vrstvy ledu (tedy poškozeného povrchu) a nanesení nové vrstvy vody. Kvůli přípravám pro mistrovské krasobruslaře nebude Zimní stadion v Orlové v době Mistrovství ČR v krasobruslení žactva o víkendu 10. a 11. března přístupný pro veřejné ani skupinové bruslení. Rovněž v pátek 9. března se bude muset režim na stadionu upravit kvůli zmíněným zásahům do teploty ledové plochy. Víkendové závody pak ale budou pro diváky satisfakcí s přístupem zdarma.

Orlovský zimní stadion ročně přivítá zhruba 7,5 tisíce návštěvníků, kteří využívají časy pro veřejné bruslení zveřejňované na webu a facebooku městské společnosti SMO.  Pro veřejnost zde standardně funguje i půjčovna bruslí.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.3.2018

Zpět na výpis