Ježíškova vnoučata

Ježíškova vnoučata – to je název projektu Českého rozhlasu, který pomáhá plnit přání osamělým seniorům v domovech po celé republice. Celý projekt je založen na tom, že senioři mají svá přání a díky spojení s lidmi, kterým není osud těchto lidí lhostejný, dochází k jejich naplnění. Rozhodli jsme se i my využít této vskutku vynikající myšlenky a náš domov pro seniory SLEZSKÉ HUMANITY v Orlové do této úžasné aktivity poprvé zapojit.

Rádi bychom alespoň takto vzdali dík všem, kteří se do projektu zařadili, všem, kteří se rozhodli splnit přání našich klientů a vyjádřit jim upřímné poděkování a úctu. Bylo pro nás velkým zážitkem sledovat radost i dojetí v očích těch, kteří byli obdarováni. Nejsou to totiž jen osamělé děti, kterým na Vánoce chybí rodina a domov, ale i většina seniorů v domovech zůstává během období svátků sama. I oni, stejně jako my všichni, mají svá přání, někteří si ani nevzpomínají, kdy naposledy vánoční dárek dostali.

Pracovnice pro volnočasové aktivity se pustily do oslovování klientů domova a po opadnutí počáteční nedůvěry ze strany naší i klientů, do projektu postupně zadaly celkem 12 přání, která byla ještě týž den zarezervována a do Vánoc naplněna. Kromě individuálních přání jsme zahrnuli i ta pro skupinové aktivity. Některé přišly poštou, většinou doplněné o krásné dopisy, obrázky a přání. Spousta dárců připojila k dárečku, který si klient přál, i něco pro potěšení navíc. Někteří z dárců přijeli osobně, což ještě více umocnilo emoce obdarovaných. Je úžasné, že i v dnešní uspěchané době si lidé najdou chvilku na to, aby potěšili druhého. Dívat se na radost klientů bylo nepopsatelně dojemné. Při osobních setkáních mnohdy mezi dárcem a obdarovaným vzniklo i určité pouto, dárci se k nám vracejí na návštěvu a zpříjemňují tak dny našim klientům. Ti najednou mají pocit, že nejsou sami, že nejsou opuštěni a že je někdo, na kom jim záleží.

Příkladem je příběh pana Adolfa, kterému v loňském roce zemřela žena, s níž v našem domově žil. Pan Adolf se často cítil sám, a tak si přál malé kapesní rádio. Dárek osobně přivezl mladý manželský pár s miminkem, který klientovi přinesl také vánoční cukroví. Jednalo se o velmi příjemné, a přesto emotivní posezení. Při samotném předání byl pan Adolf upřímně dojat a vážně šťastný, a to ještě netuší, že mladou rodinu jeho životní příběh zaujal natolik, že určitě nezůstane u jediné návštěvy. Další překvapení bude mít pan Adolf také na narozeniny. Své rádio stále nosí všude s sebou.

U vánočního stromečku v kulturní místnosti jsme se sešli také s dárkyní, která přijela i se svou maminkou a dcerami, aby předaly dárek pro všechny klienty (provlékací destičky pro trénink jemné motoriky) společně se spoustou sladkostí. Klienti měli v očích slzy radosti a dojetí, zvláště když mladá návštěvnice na flétnu zahrála koledy, které si společně zazpívali. Celá rodinka se zapojila do hry bingo a s klienty si povídala, jako by se znali celá léta.

Náš domov se do tohoto projektu zapojil poprvé, ale i přesto byla nadílka pro naše klienty velmi štědrá. Ježíškova vnoučata nám nadělila: malé kapesní rádio, ptačí krmítko, vánoční osvětlení, nástroje pro muzikoterapii, stavebnice Merkur, kaleidoskopickou lampu, sadu reminiscenčních olejů, empatickou panenku, háčkovací přízi, kurs muzikoterapie, masážní podložku, provlékací destičky pro procvičování jemné motoriky. Byla to ohromná radost, slzy štěstí, úsměvy, překvapení a slova díků, která provázela předávání balíčků s dárky od dárců, Ježíškových vnoučat. I díky Českému rozhlasu tak měli krásné Vánoce i ti, kteří by za jiných okolností nenalezli pod vánočním stromkem žádné dárky od svých blízkých.

Dovolte nám tak alespoň tímto způsobem vyjádřit srdečné poděkování všem autorům projektu, bez nichž by toto nebylo možné, dále pak dobrovolným dárcům, kteří si vybrali právě naše klienty. Bylo opravdu krásné vidět jejich radost a úsměvy. Spoustě z nich připravila Ježíškova vnoučata nezapomenutelné svátky. Děkujeme za možnost být součástí projektu.

„Dělej dobro a dobro se ti vrátí.“ (Buddha)

 

Tým pracovníků Slezské humanity Orlová Lazy


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.2.2018

Zpět na výpis