Obnova Památníku padlým za Těšínsko

Orlovští zastupitelé podpořili myšlenku obnovy Památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě a chtějí podat žádost o dotaci z Ministerstva obrany ČR. Současně uvolnili částku ve výši 200 tisíc Kč na zpracování projektové dokumentace na obnovu zmíněného památníku. Právě projektová dokumentace je povinnou přílohou k žádosti o dotaci z dotačního programu na zabezpečení péče o válečné hroby, který každoročně vyhlašuje Ministerstvo obrany ČR.

Památník padlým za Těšínsko, nebo přesněji Památník padlým Sokolům a legionářům v 1. světové válce a za plebiscitu, se nachází v katolické části hřbitova v Orlové-Městě. Památník byl odhalen v září 1928. Tento komplex se skládá z několika funkčních a výrazových částí a dominovalo mu v centrální části sousoší, představující figurální kompozici osmi lidských postav a slezské orlice. Původní sousoší bylo v roce 1938 poničeno a následně násilně strženo a odvezeno neznámo kam. V památníku jsou uloženy ostatky 56 osob.

„Před pěti lety byly zpracovány podklady pro zadání projektové dokumentace k rekonstrukci památníku, z nichž vyplynulo, že objekt je značně zchátralý a bude nutná rozsáhlá rekonstrukce. Na stěnách památníku vlivem vlhkosti opadává omítka, epitafové desky jsou nestabilní a jsou v pohybu. Nápisy na nich byly podmalovány a kamenné desky přebroušeny. Na základech pod původním sousoším jsou zřetelné trhliny a s největší pravděpodobností bude nutno prověřit stabilitu a únosnost podloží včetně podrobného stavebně-technického průzkumu. To jsou také důvody, proč by město uvítalo obnovu památníku včetně vytvoření repliky sousoší,“ vysvětluje starosta Ing. Tomáš Kuča.


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.2.2018

Zpět na výpis