42. ROČNÍK ZAHRÁDKÁŘSKÉ UNIVERZITY V ORLOVÉ

 

Tradiční školení pořádá ZO ČZS, osada č. 1, Orlová-Lutyně a Dům kultury města Orlové. Přednášky se konají v Domě kultury v Orlové, vždy ve 14 hodin.

 

3.2.2018 (sobota): Čestmír Jež, vedoucí instruktorského sboru ČZS ve Frýdku-Místku „Ochrana a řez jádrovin a peckovin“.

Přednášející je známým odborníkem v oblasti pěstování jabloní, hrušní, švestek, tak i

stolních odrůd vína ve frýdeckomísteckém okrese. Seznámí přítomné s hlavními zásadami

ochrany peckovin a jádrovin před nemocemi. Dále probere hlavní zásady řezu tohoto ovoce.

Následně se zmíní o chybách, kterých se v této oblasti zahrádkáři dopouštějí.

 

4.2.2018 (neděle): Miroslav Nechvátal „Ochrana zahrady před jarními mrazíky“.

Lektor je předsedou okresního instruktorského sboru ČZS v Karviné a známý a uznávaný odborník na aktinidie, citrusy a okrasné rostliny. Dále je specialistou v oblasti ochrany a hnojení rostlin. Zaměří se zejména na praktickou stránku ochrany zahrady jak okrasných rostlin, tak ovocných dřevin před dopadem neočekávaných a mnohdy velice zhoubných jarních mrazíků.

 

10.2.2018 (sobota): Ing. Vladislav Samek „Zelené hnojení a kompostování na zahrádkách“.

Lektor je členem okresního instruktorského sboru ČZS v Karviné. Je uznávaným odborníkem prakticky v celé oblasti zahrádkářství. Specializuje se na hnojení zahrady jak organickými, umělými, tak i zelenými hnojivy. Ve svém vystoupení se mimo jiné také zaměří na hlavní zásady využití všech organických odpadů k jejich správnému zkompostování a udržení humusu na zahradě.

 

17.2.2018 (sobota): Mgr. Roman Galia, Mgr. Václav Šaroch: „Drogová problematika ve městě Orlová“. Lektoři pracují na Městské policii v Orlové. Drogové problematice, zejména u mládeže, se intenzivně věnují dlouhou dobu. V příspěvku se zaměří na situaci ve městě v minulém období i v současnosti, nastíní cíle a opatření, jak by se mělo v omezování drog zejména u mladých lidí  postupovat.   

 

18.2.2018 (neděle): Mgr. Jaromír Wojnar „Léčivé bylinky a jejích účinky.“

Přednášející s pomocí bylinných čajů a dalších přípravků léčí pacienty v deseti ordinacích České a Slovenské republiky. Na základě zobrazení oční duhovky sestaví speciální směs bylin a dalších přípravků, které ošetřovaný následně užívá. Ve svém vystoupení se zaměří zejména na vybrané přírodní prostředky a jejich aplikaci na léčbu a prevenci. Účastníci si budou moci v omezeném množství zakoupit přírodní preparáty k ochraně zdraví.

 

Bližší informace poskytne Dagmar Samuhelová, Orlová-Lutyně č. 738, tel. 776 283 071 a

Monika Tomicová, DKMO, tel. 596 530 917 a 731 387 633.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.1.2018

Zpět na výpis