V Orlové řádí falešní popeláři. SMO varuje občany

Svoz odpadů se stal vhodnou příležitostí pro podvodníky, kteří lákají peníze z občanů Orlové. Falešní popeláři využívají přelomu roku a snaží se v lidech vyvolat dojem, že jim celý rok slouží a měli by za to dostat odměnu či poplatek pro nový rok.

„Podvodníci rozdávají novoročenku podepsanou Popeláři. Nic takového naši zaměstnanci nepoužívají a osádky svozových vozů v terénu rozhodně nejsou oprávněny k výběru jakýchkoli poplatků za svoz odpadů,“ upozornil ředitel městské společnosti SMO Jaroslav Vaněk.

Právě SMO má odpadové hospodářství v Orlové na starosti. Systém úhrady poplatků za pravidelný svoz a likvidaci komunálních odpadů je pak v Orlové výhradně věcí městského úřadu. Platby tedy nevybírá ani sama společnost SMO. Hradí se složenkou, prostřednictvím plateb SIPO nebo na pokladně Městského úřadu Orlová.

„Zatím jsme zachytili okolo deseti pokusů falešných popelářů o výběr příspěvků. Občany jsme ihned po prvních případech informovali na našem facebooku jSMe Orlová,“ doplnil Richard Kočí, manažer komunálních služeb SMO.  

V Orlové je zhruba 4,5 tisíce nádob na odpady. K dispozici jsou mimo jiné i speciální nádoby pro odběr potravinářských olejů a tuků. SMO provozuje také sběrné dvory a zajišťuje přistavení kontejnerů na objemný odpad či mimořádný odvoz odpadů na objednávku za paušální poplatek přímo od domu. „I pokud si lidé objednají takovýto odvoz nepotřebných věcí z domácnosti, například starého nábytku, nikdy nevybíráme platbu za tuto službu na ulici. Hradí se na pokladně SMO, a to v hotovosti či platební kartou,“ konstatuje R. Kočí.

Pokud mají občané Orlové jakékoli pochybnosti o formě úhrad poplatků za svoz odpadů, mohou se obrátit na telefonní čísla SMO: 596 585 541 a 596 585 542 nebo na orlovský městský úřad, konkrétně na telefony: 596 581 217 a 596 581 218.

Na tuto novoročenku lákají falešní popeláři důvěřivé občany:


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.1.2018

Zpět na výpis