Ve dnech 12. a 13. ledna nás čeká volba prezidenta republiky

  

Předseda Senátu Parlamentu České republiky vyhlásil dne 23. srpna 2017 svým rozhodnutím, publikovaným ve Sbírce zákonů pod č. 275/2017 Sb., volbu prezidenta České republiky na dny 12. a 13. ledna 2018.

 

Prezidenta České republiky volí občané přímou volbou. Prezidentem republiky může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let. V České republice je funkční období prezidenta 5 let. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.

 

Volba prezidenta České republiky se koná ve dvou dnech, na území České republiky v pátek 12. ledna 2018 od 14.00 hodin do 22 hodin a v sobotu 13. ledna 2018 od 8.00 hodin do 14.00 hodin. Případné druhé kolo volby prezidenta České republiky se koná rovněž ve dvou dnech, na území České republiky v pátek 26. ledna 2018 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu 27. ledna 2018 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

 

 

Volební okrsek a volební místnost

 

Volební okrsek je zpravidla menší osídlené území, které je vymezeno pro účely konání voleb. Ve městě Orlová je vymezeno 30 volebních okrsků se stejným počtem volebních místností.

 

Číslo volebního okrsku

Volební místnost v sídle volebního okrsku

1

DPS Altenheim - Orlová-Město, V Zimném dole 706

2

Klub důchodců Kopaniny - Orlová-Město, 17. listopadu 1217

3

Stará Radnice - Orlová-Město, Staré náměstí 76

4

ZŠ Jarní - Orlová-Poruba, Jarní 400

5

ZŠ Jarní - Orlová-Poruba, Jarní 400

6

ZŠ Ke Studánce - Orlová-Lutyně, Ke Studánce 1050

7

ZŠ Slezská - Orlová-Poruba, B. Němcové 851

8

ZŠ Slezská - Orlová-Poruba, B. Němcové 851

9

SOU Dakol - Orlová-Lutyně, 17. listopadu 211

10

ZŠ Mládí - Orlová-Lutyně, Mládí 726

11

ZŠ Mládí - Orlová-Lutyně, Mládí 726

12

ZŠ Mládí - Orlová-Lutyně, Mládí 726

13

ZŠ Mládí - Orlová-Lutyně, Mládí 726

14

ZŠ Školní - Orlová-Lutyně, Školní 862

15

ZŠ Školní - Orlová-Lutyně, Školní 862

16

ZŠ Školní - Orlová-Lutyně, Školní 862

17

ZŠ Školní - Orlová-Lutyně, Školní 862

18

PZKO Orlová-Lutyně - Orlová-Lutyně, Lutyňská 221

19

ZŠ U Kapličky - Orlová-Lutyně, U Kapličky 959

20

ZŠ U Kapličky - Orlová-Lutyně, U Kapličky 959

21

ZŠ U Kapličky - Orlová-Lutyně, U Kapličky 959

22

ZŠ U Kapličky - Orlová-Lutyně, U Kapličky 959

23

ZŠ Ke Studánce - Orlová-Lutyně, Ke Studánce 1050

24

ZŠ Ke Studánce - Orlová-Lutyně, Ke Studánce 1050

25

ZŠ Ke Studánce - Orlová-Lutyně, Ke Studánce 1050

26

ZŠ K. Dvořáčka - Orlová-Lutyně, Karla Dvořáčka 1230

27

ZŠ K. Dvořáčka - Orlová-Lutyně, Karla Dvořáčka 1230

28

ZŠ K. Dvořáčka - Orlová-Lutyně, Karla Dvořáčka 1230

29

ZŠ K. Dvořáčka - Orlová-Lutyně, Karla Dvořáčka 1230

30

ZŠ K. Dvořáčka - Orlová-Lutyně, Karla Dvořáčka 1230

 

Voliči jsou o době a místě konání volby prezidenta České republiky informováni oznámením starosty obce na úřední desce obecního úřadu zveřejněným nejpozději 15 dnů přede dnem volby. Starosta obce v něm uvede, které části obce náleží do jednotlivých volebních okrsků, včetně adres volebních místností.

Oznámení bude zveřejněno v elektronické podobě také na webových stránkách města Orlová: www.mesto-orlova.cz, v sekci RADNICE – MĚSTSKÝ ÚŘAD – Volby.

 

 

Okrsková volební komise

 

Okrsková volební komise se stará o řádný průběh voleb v daném volebním okrsku. Dbá o pořádek ve volební místnosti, zajišťuje hlasování a dozírá na jeho průběh, sčítá hlasy a vyhotovuje zápis o průběhu a výsledku hlasování.

Okrskovou volební komisi tvoří zapisovatel jmenovaný starostou a členové komise, kteří mají hlasovací právo. Z členů komise se volí předseda a místopředseda komise. Jednotlivé členy okrskové volební komise delegují nejpozději 30 dnů přede dnem volby prezidenta občan, který je oprávněn navrhnout kandidáta na funkci prezidenta republiky a jím podaná kandidátní listina byla zaregistrována, politická strana, politické hnutí nebo koalice, která má zastoupení v Poslanecké sněmovně nebo Senátu, anebo politická strana, politické hnutí nebo koalice, která nemá zastoupení v Parlamentu České republiky a v posledních volbách získala alespoň jeden mandát v územně příslušném zastupitelstvu kraje.

 

První zasedání okrskových volebních komisí se uskuteční ve čtvrtek 21. 12. 2017 ve velkém sálu Domu kultury města Orlové, a to od 08,00 hodin pro okrskové volební komise č. 1 až 15 a od 10,00 hodin pro okrskové volební komise č. 16 až 30. Členové okrskových volebních komisí jsou povinni se tohoto zasedání zúčastnit. V případě, že se člen okrskové volební komise některého z jednání komise nezúčastnil, obecní úřad celkovou výši odměny poměrně zkrátí, a to podle evidence o jejich účasti na jednáních okrskové volební komise.

Oznámení o svolání prvního zasedání okrskové volební komise zasílá starosta delegovaným a jmenovaným zástupcům a současně je vyvěsí na úřední desce. Dnem vyvěšení na úřední desce se oznámení pokládá za doručené.

 

 

Kandidáti ve volbě prezidenta republiky

 

Kandidátní listinu může podat nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů, anebo občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany oprávněnými volit prezidenta. Ministerstvo vnitra ve stanovených lhůtách přezkoumá podané kandidátní listiny, rozhodne o registraci kandidátní listiny nebo o jejím odmítnutí a neprodleně vyhotoví rozhodnutí o registraci nebo o odmítnutí kandidátní listiny v listinné a elektronické podobě.

 

 

Volič

 

Voličem pro volbu prezidenta České republiky je státní občan České republiky, který alespoň druhý den volby, tj. 13. ledna 2018, dosáhl věku nejméně 18 let. Ve druhém kole volby může volit i státní občan České republiky, který alespoň druhý den druhého kola volby, tj. 27. ledna 2018, dosáhl věku 18 let.

 

 

Voličský průkaz

 

Volič, který se nebude zdržovat v době volby prezidenta České republiky konané ve dnech 12. a 13. ledna 2018 (případné druhé kolo ve dnech 26. a 27. ledna 2018) ve volebním okrsku v místě svého trvalého pobytu, může hlasovat za podmínek stanovených zákonem č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů (zákon o volbě prezidenta republiky), ve znění pozdějších předpisů, na voličský průkaz v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území České republiky nebo v jakémkoliv zvláštním volebním okrsku v zahraničí, tj. na zastupitelském úřadě nebo konzulárním úřadě České republiky, s výjimkou konzulárního úřadu vedeného honorárním konzulárním úředníkem.

Zákon o volbě prezidenta republiky upravuje v § 33 způsob a podmínky, za nichž lze ode dne vyhlášení volby požádat obecní úřad příslušný podle místa trvalého pobytu voliče o vydání voličského průkazu.

 

 

Hlasování

 

Prokázání totožnosti a státního občanství

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem, nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem. Voliči, který tak neučiní, nebude hlasování umožněno. Je tedy nezbytné, aby volič měl u sebe potřebné doklady.

Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen tento průkaz odevzdat okrskové volební komisi; ta jej přiloží k výpisu ze zvláštního seznamu voličů. Voličský průkaz opravňuje k hlasování v jakémkoli volebním okrsku na území České republiky, popřípadě zvláštním volebním okrsku vytvořeném při zastupitelském nebo konzulárním úřadě České republiky v zahraničí.

 

Hlasovací lístky

Hlasovací lístek se tiskne samostatně pro každého zaregistrovaného kandidáta. Na každém hlasovacím lístku je uvedeno číslo určené losem. U každého kandidáta je, mimo jiné, uvedena příslušnost k určité politické straně nebo politickému hnutí nebo údaj, že je bez politické příslušnosti. Dále je zde uvedeno, zda jde o kandidáta navrženého poslanci nebo senátory anebo navrhujícím občanem.

Hlasovací lístky pro první kolo volby jsou starostou obce distribuovány voličům nejpozději 3 dny přede dnem volby, tj. do 9. ledna 2018. Ve volební místnosti je možné požádat o vydání nové kompletní sady hlasovacích lístků.

 

Výběr hlasovacího lístku

Po obdržení úřední obálky, případně hlasovacích lístků, vstoupí volič do prostoru určeného pro vložení hlasovacího lístku do úřední obálky. V případě, že se volič neodebere do tohoto prostoru, nebude mu hlasování umožněno.

V prostoru určeném pro výběr hlasovacího lístku volič vloží do úřední obálky jeden hlasovací lístek kandidáta, pro něhož se rozhodl hlasovat. Tento hlasovací lístek se nijak neupravuje.

Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku anebo provedení různých oprav na hlasovacím lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje. O neplatný způsob hlasování jde, je-li v úřední obálce několik hlasovacích lístků.

 

Způsob hlasování

Po opuštění prostoru určeného pro vložení hlasovacího lístku do úřední obálky vloží volič tuto úřední obálku s hlasovacím lístkem před okrskovou volební komisí do volební schránky.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže sám vybrat hlasovací lístek pro zdravotní postižení nebo z jiných důvodů, nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro vložení hlasovacího lístku do úřední obálky přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a voličem vybraný hlasovací lístek za něho vložit do úřední obálky a popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.

 

Hlasování do přenosné volební schránky

Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních nebo rodinných, důvodů obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči 2 své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

 

 

Druhé kolo volby prezidenta České republiky

 

V případě, že žádný z kandidátů nezíská počet hlasů potřebný ke zvolení, tj. nezíská nadpoloviční většinu z celkového počtu platných hlasů oprávněných voličů, kteří se voleb zúčastnili a odevzdali platný hlas, koná se druhé kolo volby prezidenta za 14 dnů po začátku prvního kola volby prezidenta České republiky.

Případné druhé kolo volby prezidenta České republiky se koná ve dvou dnech, na území České republiky v pátek 26. ledna 2018 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu 27. ledna 2018 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

 

Do druhého kola volby postupují 2 kandidáti, kteří obdrželi v prvním kole nejvíce odevzdaných platných hlasů oprávněných voličů.

Prezidentem republiky je zvolen ten kandidát, který získal ve druhém kole volby nejvyšší počet platných hlasů oprávněných voličů.

Volič obdrží hlasovací lístky kandidátů postupujících do druhého kola ve dnech volby prezidenta České republiky ve volební místnosti.



 


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.12.2017

Zpět na výpis