ZŠ Mládí na žákovském sympoziu s KPBI

Nebuď oběť je organizace, která působí v oblasti prevence rizik používání internetu a komunikačních technologií.

Každoročně pořádají Žákovské sympozium s názvem Nebezpečí virtuální sítě. Své příspěvky tam nyní prezentují žáci a studenti základních a středních škol sami a diskutuje se o nich. Jelikož letos na ZŠ Mládí proběhla Kampaň 9.A na téma KPBI = Kraje pro bezpečný internet, přijeli jsme 8.12.2017 na sympozium s její prezentací.

Sympozium se konalo v zasedacím sále Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě. Ze ZŠ Mládí se sympózia zúčastnili zástupci 4. až 9. tříd – celkem 20 členů Školní žákovské samosprávy. Ti pak ve svých třídách přednesou, co se zde dozvěděli. Našimi prezentujícími byli Jiří Klčo, Šárka Polesová, Natálie Adamusová a Kristýna Čiefová. Připravenou prezentací publikum zaujali a sami také získali nenahraditelnou zkušenost.

Po úvodní otázce „Kdo zná stránky KPBI?“ zavládlo v sále se 130 účastníky ticho, a přihlásili se jen žáci naší školy. Proto si myslíme, že náš příspěvek byl velmi platnou součástí konference. Krajská metodička prevence Mgr. Andrea Matějková, jež se na projektu podílela, byla také ráda, že se mu dělá osvěta. Opět jsme zmiňovali, že na stránkách www.kpbi.cz je kompletní e-learning o bezpečném užívání internetu, a to uzpůsobený pro různé profese i věkové kategorie. Zpětným hodnocením jsme se dostali k číslu přes 1000 námi oslovených osob díky rozjeté kampani 9.A! Rozhodně to tedy nebyla marná práce.

Sympozium není jen o tom dávat pozor a hltat nové informace, ale také se polemizovalo, a sami žáci diskutovali a doptávali se na názory jiných. Zajímavá byla i aplikace jedněch studentů, kteří před začátkem sympozia vybrali od 70-ti žáků v sále jejich emailové adresy. Nikdo z nich se vůbec neptal, kdo jsou a k čemu je mají, a ochotně údaje poskytl!!! Jen koloval papír bez úvodní hlavičky a slušně vypadající muž je vybídl. Když jsem zjistila, že je to průzkum, přestala jsem zasahovat a dohlédla jsem jen na to, aby pak kontakty nezneužili. Ve svém příspěvku poté studenti mávali vybranými papíry s emaily a vrtěli hlavami, že si nepomysleli, že to bude tak jednoduché! Upozorňovali na to, jak lehce se nechali všichni stáhnout, a to tváří v tvář přesvědčivému člověku, a dali mu přístup k tomu je kontaktovat. Zauvažovali, že se tím mohou dostat do nebezpečí? Jak jednoduše by si je pak mohl kolem prstu omotat někdo s vymyšlenou identitou na sociální síti!? Mnozí se zamysleli, že byli skutečně lehkovážní J. Tento nápad musím ocenit! Zahrálo to na city a snad budou naši žáci příště opatrnější!

Měli bychom se stále snažit o bezpečném chování na internetu i mimo něj mluvit a ukazovat žákům na důsledky, které mohou nastat, když si nebudou své soukromí dostatečně hlídat.

Děkuji organizátorům i sponzorům, že jsme mohli toto žákovské sympozium i letos absolvovat!

Mgr. Lenka Pastirčáková,

Školní metodik prevence, ZŠ Mládí Orlová


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.12.2017

Zpět na výpis