Tradiční podzimní exkurze na Mládí

V pátek 20. 10. 2017 jsme se celá škola vypravili na tradiční podzimní exkurze. Cílem exkurzí je bližší poznání severní Moravy, její přírody, kulturního dědictví a současného života. Každý ročník má svůj specifický program, který zahrnuje i téma volby povolání. Exkurze probíhají v rámci školního projektu Zvýšení kvality ve vzdělávání prostřednictvím netradičních metod a forem.

Naši nejmenší prvňáčci jeli na exkurzi poprvé a zamířili si to rovnou do krajského města Ostravy, kde navštívili Planetárium, zde si prohlédli experimentárium a vyzkoušeli si spoustu zajímavých experimentů. Dále na ně čekal výukový program „Karkulka a babiččin dalekohled“. Prostřednictvím tohoto programu se na chvíli ocitli v neznámém světě nekonečného vesmíru.

Žáci druhých a čtvrtých ročníků se zaměřili na technické obory. Letos poprvé navštívili Svět techniky v Ostravě, kde kromě výukových programů „Bezpečně do školy“ a „Robot Ozobot“ si vyzkoušeli spoustu technických dovedností a pokusů. Jedinečná infrastruktura Světa techniky k tomu poskytuje skvělé zázemí – dílny, laboratoř a učebny s didaktickými pomůckami.

Pro žáky třetích ročníků nebyla připravena žádná novinka, ale čekal je tradiční program, kdy blíže poznávají město, ve kterém žijí – Orlovou. Okružní jízdou jsme projížděli všechny části Orlové – Lutyni, Porubu, Město a Lazy. Navštívili jsme radnici a katolický kostel, kde měli žáci besedu. Líbila se jim pověst o vzniku Orlové, kterou v kostele přednesla paní průvodkyně, a ukázala jim původní městský znak, který visí na budově kostela. Další zajímavostí byla prohlídka místního hřbitova, kde si prohlédli pomník padlých vojáků v 1. a 2. světové válce. Na závěr se podívali na místo, kde pracují někteří jejich tátové – Důl Lazy.  

Páťáci se jeli podívat do Bohumína na nádraží, prohlédli si historické centrum s náměstím a hlavním programem byla komentovaná prohlídka Depa Bohumín.

Cílem exkurze šesťáků bylo město Karviná. Navštívili hasičský záchranný sbor a historické jádro města. Odborný výklad hasičů byl velice poučný, zajímavý a místy i zábavný. Komentovaná prohlídka náměstí a parku žáky obohatila o nové poznatky, které jistě využijí v hodinách občanské výchovy a dějepisu.

 

Žáci 7. ročníku byli také v Ostravě v Malém Světě techniky, zvaném U6, předtím si mohli vyzkoušet své sportovní dovednosti na vítkovickém atletickém stadionu na tréninku vedeném místními trenéry. Někteří z nich shrnuli své dojmy a vložili do vět. Zde jsou:

Steve

Na U6 se mi nejvíce líbilo vše a hlavně proto, že jsme si tam mohli vše zkusit. Zjistili jsme, jak probíhá přibližně trénink atletů.

 Kika

Exkurze byla mooc pěkná a strašně se mi zalíbila hala v Ostravě Vítkovicích.

Eliška

Exkurze se mi líbila. Nejvíce mě překvapila hala v Ostravě Vítkovicích. Byla strašně velká. Běhalo se mi tam líp než na školním hřišti. V U6 se mi také moc líbilo. Mohli jsme si všechno vyzkoušet, ale nejvíce se mi líbila taková chodba a ona barevně svítila.

 

Návštěva Střední školy technických oborů Lidická v Havířově se žákům osmých tříd vydařila jak počasím, tak i přístupem těch, co ji pro ně připravili. Na škole si mohli vyzkoušet: projížďku bagrem, startování auta, skládání, řezání a lepení kachliček, svařování plastových a kovových trubek, výrobu píšťalek a kovových krabiček, měření napětí v autě a skládání elektrostavebnic. I když to byly obory spíš pro kluky, učí se tu i holky a jsou úspěšné.

Stejně jako osmáci, i deváťáci si mohli prohlédnout střední školu. Zamířili do odborných dílen Střední školy Husova v Bohumíně. Měli tak jedinečnou možnost seznámit se s nabízenými obory, elektromechanik, automechanik, soustružník, a některé pracovní postupy si dokonce vyzkoušet. Například se pokusili sestavit jednoduchý elektrický obvod nebo opracovat kov. Po prohlídce školy je čekal další program. Vydali se do historické části města, poté k soutoku řeky Odry a Olše, kde pozorovali jednu z přírodních krás -  divoké meandry řeky Odry.

Letošní podzimní exkurze byly opravdu vydařené, žáci měli bohatý program, nenudili se a zadané úkoly plnili s nadšením. Rovněž nám přálo počasí – bylo nádherně slunečné. Už se všichni těšíme na naše tradiční jarní exkurze!

Mgr. Jarmila Nováková a Mgr. Lucie Walová

 za kolektiv pedagogů ZŠ Mládí Orlová

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 30.10.2017

Zpět na výpis