Jak se volilo v Orlové?

JAK SE VOLILO V ORLOVÉ?

Před většinou volebních místností v Orlové bylo živo už v pátek před 14. hodinou. Lidé stáli před dveřmi a čekali, až se volební místnosti otevřou. Většinou šlo o zástupce starší generace, která vnímá volby jako svou morální povinnost.

Mezi prvními voliči se ale objevili i ti, kteří chtěli využít pěkného počasí a vyrazit na víkend na chatu či chalupu. „Každou chvíli by měl k volbám dorazit i manžel. Pak už sedáme do auta, bereme děti a frčíme na chatu do Lomné. Bude tam krásně, ten podzim je fakt nádherný,“ svěřila se nám šestatřicetiletá učitelka Jana z Orlové-Lutyně. V jedné z volebních místností jsme zastihli i starostu Orlové Tomáše Kuču s manželkou.

Už v pátek večer bylo zřejmé, že letošní volební účast v Orlové bude oproti minulým volbám přece jen vyšší. V sobotu v poledne hlásily volební okrsky poměrně pěkná čísla, volební účast v Klubu důchodců na Kopaninách 37%, v prostorách historické radnice v Orlové-Městě 35% a v PZKO v Orlové-Lutyni nádherných 50%.

Pěkná byla volební účast i ve volebních okrscích v prostorách základních škol, kupříkladu v jednom z okrsků v ZŠ U Kapličky bylo 44%, v ZŠ K. Dvořáčka 37%, Ke Studánce 35% a na Slezské 36%. A lidé stále přicházeli…

Za zmínku stojí, že letos přicházelo k volebním urnám daleko více prvovoličů ve střední či starší generaci. „K volbám jsem nikdy nechodil, ale už se na tu politiku nemůžu dívat. Přemluvil jsem i manželku, která ve čtyřiceti letech ještě u voleb nikdy nebyla. Třeba ty naše hlasy k něčemu budou,“ podotkl pětačtyřicetiletý Karel z Orlové-Lutyně. Přibylo i mladých lidí, kteří se rozhodli vzít osud této země do vlastních rukou. „Je mi dvacet. Asi bych k volbám nešel, ale kámoši říkali, že musím jít volit. Tak jsem volil Piráty,“ svěřil se nám Jakub. Na otázku, podle čeho volil, odpověděl: „Kámoši říkali, že jsou fajn.“ Volební program nečetl, ten ho nezajímal.

A jak se volilo v Orlové?  Nejvíce hlasů získalo ANO - 41,31%, druhou příčku obsadilo SPD - 16,95%, třetí KSČM - 11,11%, čtvrtou ČSSD - 9,07%, dále Česká pirátská strana - 6,18% a šestou ODS - 4,86%. Volební účast v Orlové dosáhla 45,73%. Cestu do volebních místností našlo 11.310 lidí, kteří odevzdali 11.257 hlasů.

Co se týče preferenčních hlasů, tak nejvíce (514) jich v Orlové získal jednašedesátiletý Ing. Josef HÁJEK z Hnutí ANO, který byl dvojkou na kandidátce. Orlovský starosta Ing. Tomáš KUČA s dvanáctou pozicí na kandidátce ČSSD dostal 201 přednostních hlasů. Sedmačtyřicetiletý Mgr. Martin SLIWKA s trojkou na kandidátce ODS si z voleb odnesl 98 přednostních hlasů.

V letošních volbách byli do Parlamentu ČR zvoleni Ing. Josef Hájek, který je současně i zastupitelem města Orlové a úřednice odboru dopravy Městského úřadu Orlová Ing. Zuzana Ožanová z Ostravy.


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.10.2017

Zpět na výpis