V Orlové začala topná sezona, na přání občanů dříve

Orlovská městská akciová společnost SMO, která má na starosti centrální dodávky tepla pro bytové domy, firmy a instituce v Orlové, vyhověla přání občanů a začala s vytápěním dříve než loni a dříve než by se mělo topit podle legislativy.

„Sice ještě nebyla splněna podmínka pro zahájení vytápění, že průměrná denní teplota musí po dva dny za sebou klesnout pod 130 Celsia bez vidiny zlepšení, ale na přání lidí na našem facebooku i dispečinku jsme se rozhodli aktivovat zdroj tepla ČEZ Elektrárna Dětmarovice a začít topit,“ říká ředitel SMO Jaroslav Vaněk.

Největšími zákazníky SMO jsou bytová družstva. Také s nimi se SMO dohodlo, že společně lidem vyhoví. Souhlas družstev jako největších zákazníků musí SMO mít právě proto, že chce topit dříve, než říká vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu. Dodávka tepla tak úspěšně začala už od tohoto pondělí (18. 9.).

„Preventivní opravy a modernizace našich zařízení máme hotovy, čili jsme mohli zahájit topnou sezónu,“ doplnil za SMO provozně technický manažer Petr Lukaštík.

V loňském roce začalo SMO v Orlové topit také brzy, přesně 21. září. Rekordem byl zatím rok 2009, kdy byl za poslední roky nejchladnější podzim, který si vynutil topení už od 3. září. Naopak nejtepleji bylo zatím v roce 2011, kdy byla puštěna teplá voda do radiátorů až 7. října. 

Koncoví odběratelé tepla od SMO letos pocítí zhruba pětiprocentní pokles ceny tepla, tj. o 30 Kč za GJ. V roce 2018 cena dále klesne pod úroveň roku 2016, a to celkově o zhruba sedm procent. Společnost SMO, která teplo nakupuje od společnosti ČEZ Teplárenská, nejprve během dvou let zvrátila trend každoročního růstu ceny tepla pro Orlovou. V letech 2017 a 2018 teplo dokonce zlevní. 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.9.2017

Zpět na výpis