Naše město chce využít kulturní dědictví pro posílení turistického ruchu

Zdejší region je sice rázovitý, ale má spoustu krásných sakrálních památek, což bylo úžasnou inspirací pro zpracování velmi zajímavého projektu pod názvem „Zahrady tradic – Využití kulturního a přírodního dědictví pro posílení turistického potenciálu“.

Projekt navazuje na dřívější aktivity mezi Orlovou a obcí Jasienica v sousedním Polsku. V rámci projektu by bylo v Orlové finančně podpořeno zastřešení letního kina a v Jasienici vybudována přístavba prosklené budovy, čímž by se vytvořil prostor pro prohlubování tradic spojených především s keramikou, tradiční gastronomií a filmem. Propojením obou dotčených objektů by vznikla stezka pod názvem Zahrada tradic s jednotným propagačním systémem, jako jsou QR kódy, speciální web či sociální sítě. Orlová i Jasienica věří, že díky vytvoření nápadité turistické nabídky zahrnující cyklické a jednorázové akce, přiláká nové turisty pro delší či opakovaný pobyt v obcích. „Předpokládané výdaje na tento projekt, jehož cílem je posílení turistického ruchu, jsou odhadovány na 588 tisíc EUR. Předpokládané náklady města činí 288 tisíc EUR a zahrnují investici zastřešení letního kina a doprovodné neinvestiční aktivity. Na tento projekt lze získat dotaci ve výši 85 procent způsobilých výdajů,“ upřesňuje vedoucí odboru rozvoje a investic Martina Szotkowská.

Připraven je i další velmi zajímavý projekt. Polský partner Stowarzyszenie Rozwoju i Wspólpracy Regionalnej OLZA zpracoval a podal projektový záměr na projekt „SACRUM TESCHINENSIS. Vytvoření nabídky sakrální turistiky v Těšínském Slezsku“. Partnery tohoto projektu jsou rovněž město Orlová, Regionální sdružení územní spolupráce Těšínského Slezska, obec Jasienica, obec Hažlach, Farní sbor Slezské církve evangelické v Orlové, Parafia  Rzymskokatolicka Sv.Marii Magdaleny v Mazaňcowiciach a Parafia Rzymsko-Katolicka pw.Sw. Michala Archaniola v Konczycach Wielkich.

I tento projekt přispěje ke zvýšení turistické aktivity regionu, a to využitím potenciálu společného kulturního dědictví Těšínského Slezska. Mělo by dojít k vytvoření unikátní turistické nabídky obsahující dvě tématické náboženské stezky propojující 52 objektů, k modernizaci dvou kostelů a kaple a také k vytvoření řady marketingových aktivit. To vše by mělo mít značný vliv na oživení cestovního ruchu po obou stranách hranice a k rozšíření okruhu potenciálních turistů. Realizace projektu se předpokládá v období let 2018 až 2020.

V rámci zpřístupnění Slezské církve evangelické v Orlové pro zvýšení kulturní a turistické nabídky se plánuje rekonstrukce kostelní věže, výměna oken, zrestaurování historických hlavních vstupních dveří a hodinového stroje z věže, vydláždění parkoviště v areálu kostela a parkoviště vedle kostela, výroba varhan pro kostel a zhotovení lavic pro hlavní loď i první podlaží kostela.

„Celkové způsobilé výdaje projektu „SACRUM TESCHINENSIS. Vytvoření nabídky sakrální turistiky v Těšínském Slezsku“ činí 1 338 500 EUR. Předpokládané způsobilé výdaje města Orlová představují pouze 36 tisíc EUR a zapojení města do partnerství projektu jen podporuje rozvoj turistické atraktivity regionu prostřednictvím neinvestičních akcí. Na projekt lze získat dotaci ve vši 85 procent způsobilých výdajů,“ uzavírá vedoucí odboru rozvoje a investic Ing. Martina Szotkowská.

Jen pro doplnění informace – zmíněné subjekty se zpracováním obou projektů ucházejí o získání finančních prostředků na jeho realizaci. V rámci programu V-A Česká republika  - Polsko byla totiž vyhlášena výzva pro prioritní osu 2 „Rozvoj potenciálu přírodních a kulturních zdrojů pro podporu zaměstnanosti“, s plánovaným ukončením příjmu žádosti do 30.9.2017 na projekty se schváleným projektovým záměrem Společným sekretariátem Interreg V-A Česká republika – Polsko.


Datum zveřejnění/aktualizace: 30.8.2017

Zpět na výpis