V ulicích města se objevily stojany se sáčky na psí exkrementy

Město Orlová ve spolupráci s městskou akciovou společností SMO m. a. s. rozmísťuje v těchto dnech po městě stojany se sáčky na psí exkrementy. „Předpokládáme, že až budou všechny stojany rozmístěny, zveřejníme mapku s místy, kde je pejskaři najdou,“ vysvětluje Ing. Denisa Nitschová z odboru správy majetku města a hospodářské správy a dodává, že ruku v ruce s rozmístěním stojanů na sáčky budou na Městském úřadě Orlová na ulici Osvobození 796 vydávány v kanceláři č. 323 zásobníky na sáčky na psí exkrementy. Samozřejmě, že oproti řádné platbě za psy. Pejskaři si už nyní mohou přijít zásobníky vyzvednout.

Co tedy vedlo město k tomuto kroku? „Vedl nás k tomu fakt, že chceme, aby naše město bylo pěkné a čisté. Logicky nás trápí stížnosti občanů, zejména V. etapy. Je neúnosné procházet ulicemi města a obávat se, že šlápneme do hromádky exkrementů. Rovněž není možné, aby maminky sledovaly, co je na trávníku, když si tam děti hrají. Pejskaři dostanou sáčky na psí exkrementy, poskytneme jim i praktické zásobníky a bude na nich - a jejich slušnosti a svědomí, aby hromádky po svých miláčcích dokázali uklidit a patřičně zlikvidovat,“ podotýká starosta města Ing. Tomáš Kuča.

Město na svém území eviduje 3 tisíce psů, budou sáčky a zásobníky pro všechny pejskaře? „Budeme se snažit uspokojit všechny pejskaře. Prozatím máme k dispozici 1500 zásobníků a 2 tisíce sáčků, postupně budeme objednávat další,“ upřesňuje Denisa Nitschová. Stojany na sáčky budou rozmístěny na dvaceti místech a jsou výrazně označeny. Věřme, že nebudou terčem útoků vandalů a vydrží na místě, na které již byly nebo budou instalovány. „Pokud stojany nebudou ničeny, bude se v této aktivitě pokračovat a hledat další nová místa pro umístění stojanů,“ uvádí Nitschová.

 

Tady je třeba podotknout, že mnohé stojany, které se v ulicích města objevily už v minulém týdnu, zůstaly bez sáčků. „Je to dobrý nápad, ale mohlo tam město dát i ty sáčky. K čemu je stojan bez sáčků?“ zlobila se pětašedesátiletá paní Jana se zlatým retrívrem. Ano, SMO tam ty sáčky dalo, ale „někdo“ si je prostě přivlastnil. V jiném místě s nimi běhali kluci a omotávali jimi stromy i kamarády. Ve finále je mrskli do křoví.  Co k tomu dodat?

 

Město investovalo do zásobníků, sloupků a jejich instalace necelých 50 tisíc korun. Spotřební materiál – nákup a doplňování sáčků zajišťuje společnost SMO. I tady představují roční náklady bezmála 50 tisíc korun.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.6.2017

Zpět na výpis