Úspěch Bohuslava Plisky z Vesny

Sto let trvání se dožil časopis pro nevidomé a slabozraké – ZORA.​ Jeho zakladatelem byl hudební skladatel, Karel Emanuel Macana (1858-1925). Založil i slepeckou knihovnu v Praze, která stále nese jeho jméno. Jako hudební skladatel složil několik komorních a symfonických skladeb. Chtěl se plně věnovat pomoci nevidomým, a tak skládání hudby zanechal. Absolvoval kurs pro učitele nevidomých ve Vídni. Stal se učitelem ve slepeckém ústavě v Praze. V roce 1919 byl jmenován pedagogickým správcem školy pro nevidomé v Klárově ústavu v Praze. Časopis ZORA založil a byl jeho šéfredaktorem až do roku 1924.

K oslavě stého výročí založení tohoto časopisu uspořádala vloni na podzim redakční rada literární soutěž, a to ve čtyřech kategoriích: próza, poezie, publicita, humor. Vyhodnocení proběhlo 26.ledna v budově hudební akademie v Lichtenštejnském paláci v Praze na Malostranském náměstí. Zajímavostí je, že se oslava konala v den, kdy v občanském kalendáři oslavuje jmeniny ZORA.

Celý slavnostní večer moderoval publicista Rudolf Křesťan, který byl zároveň předsedou hodnotící poroty. V programu zazněly i skladby zakladatele časopisu ZORA K. E. Macana, v provedení pražského kvarteta. Z jeho skladeb zazněly i písně zazpívané pěvkyněmi z Klárova slepeckého ústavu.

Literární soutěže se zúčastnil i náš orlovský občan Bohuslav Pliska z Domova seniorů Vesna a člen Sjednocené organizace pro nevidomé a slabozraké v Orlové.

V kategorii Publicita získal za svůj příspěvek „Rozhovor“ 3. místo. Tento příspěvek bude uveřejněn v jednom z dalších čísel časopisu ZORA a také v katalogu, který bude vydán z vítězných příspěvků.

Panu Pliskovi patří dík za dobrou prezentaci města Orlové, odbočky SONS a Domova Vesna.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.3.2017

Zpět na výpis