20 let tarokových turnajů v partnerském městě Czechowice-Dziedzice

logo

V pátek 3. března se v prostorách haly Eureka konal slavnostní akt u příležitosti 20. výročí karetního turnaje v partnerském městě Czechowice-Dziedzice, po němž nasledoval  XX. ročník Mezinárodního mistrovství Polska v tarokách, zorganizovaný v rámci mikroprojektu pod názvem "Český rok v Czechowicach-Dziedzicach."

Ceremoniál začal prezentací Jacka Tomaszczyka, který barvitým způsobem přiblížil historii hraní takorových turnajů v průběhu posledních dvou desetiletí. První soutěž byla zorganizována dobrovolnými hasiči, vedenými Stanislavem Theodorem Londzinou.

Následně starosta Czechowic-Dziedzic Marian Blachut, ve společnosti starosty města Orlové Tomáše Kuči, udělili stříbrné odznaky, navržené speciálně pro tuto příležitost, lidem, kteří významným způsobem přispěli k rozvoji tarokových tradic v obci. V této čestné skupině, nemohli chybět pánové Zdzisław Adamek, Kazimierz Buczek, Jerzy Domińec, Stanisław Londzin, Józef Londzin, Tadeusz Mędrzak, Jerzy Sosna, Ludwik Tyc, Jacek Tomaszczyk a Władysław Witek.
U příležitosti jubilea byly uděleny ceny i vítězům celoroční, právě proběhlé Slezsko-Moravské Grand Prix 2016 tarokách. V závěru slavnosti byli účastníci akce uchváceni iluzemi Matyáše Króla - mistra karetních triků.

Oslavy byly doprovázeny výstavou věnovanou tarokům. Neobvyklé obrazy a sochy od Rosalie a Josefa Szypuły  byly použity i pro grafické návrhy balíčků karet, což je opravdová lahůdka pro hráče taroků, ale i pro sběratele různých unikátních balíčků karet, které můžete od 8. března obdivovat v galerii Městského kulturního domu v Czechowicích-Dziedzicích.

Následující den, v sobotu 4. března, se hrál karetní turnaj na mezinárodním polském šampionátu v tarokach, který se konal pod záštitou starosty města Czechowice-Dziedzice Mariana Błachuta. Do náročné soutěže se zapojilo více než 60 nadšenců hrajících taroky. Kromě hráčů z Polska se turnaje zúčastnili i hosté z České republiky. Pro ty, kteří si hru taroky chtěli jen vyzkoušet, nechyběly dílny vedené zkušenými hráči.

A kdo zvítězil? První místo si vybojoval  Wieslaw Buczek, druhé místo obsadil  Jarczok Maciej a třetí - Wladyslaw  Hołyst. Uděleny byly i další trofeje. Nejlepší ženskou hráčkou se stala Jadwiga Jarczok a nejlepším zahraničním hráčem byl Ivo Chmiel. Vítězům turnaje blahopřejeme!

XX. Mezinárodní polský šampionát v tarokách je jedním z bodů mikroprojektu pn. "Český rok v Czechowicích-Dziedzicích", financovaného Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Programu INTERREG V-A Česká republika-Polsko 2014-2020 a státem prostřednictvím Euroregionu Beskydy.

Patrycja Janik

 

euroregion

 

 



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení XLS [36KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 17.3.2017

Zpět na výpis