V Orlové udeřila ptačí chřipka

V Orlové bylo identifikováno druhé ohnisko ptačí chřipky v Moravskoslezském kraji. Veterináři tady o víkendu spolu s hasiči utratili 25 slepic, 27 hus a 3 housery. „V sobotu ráno došlo u místního chovatele k úhynu slepic. Odebrali jsme vzorky a večer bylo avízováno ohnisko v obci. V neděli dopoledne byly slepice utraceny, zpacifikovány byly i husy a ohnisko bylo zlikvidováno,“ popisuje ředitel EPI odboru MVDr. Pavel Paciorek z Krajské veterinární správy Moravskoslezského kraje.

 

Dnes bylo v okolí ohniska vymezeno ochranné i dozorové pásmo a orlovští úředníci zajistí do týdne evidenci drůbeže. ČTK to řekl ředitel Krajské veterinární správy Severin Kaděrka. Veterináři během víkendu potvrdili v Česku celkem pět nových ohnisek ptačí chřipky.

"Majitel bohužel nerespektoval naše požadavky ani nařízení Státní veterinární správy a všechno choval venku. Museli jsme požádat o pomoc hasičský záchranný sbor, protože je to takový polodivoký chov, ta drůbež nebyla ani zvyklá chodit do nějakého prostoru kurníku, takže se to muselo chytat všechno v areálu hospodářství," doplnil Kaděrka.

Po jednání s úřady bylo v pondělí ráno v okruhu ohniska stanoveno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. V ochranném pásmu je nutné sečíst ptáky v malochovech i komerčních chovech. Obce rovněž musí zajistit likvidaci uhynulé drůbeže a uhynulých volně žijících ptáků.

„V rámci mimořádného veterinárního opatření začneme od zítřka provádět soupis všech chovatelů drůbeže. Týmy úředníků vyrazí do terénu, zazvoní na zvonky domkařů a budou se dotazovat, kolik drůbeže a ptactva chovají, a zda jejich chov přichází do styku s volně žijícími ptáky. Kromě toho umístíme do sběrných dvorů na území města označené nádoby, a to pro případ, že lidé najdou na ulici uhynulé volně žijící ptáky. V takovémto případě je vhodné zavolat linku 112. Věřím, že lidé budou vstřícní - a všechna tato opatření pochopí, “ uvedl starosta města Ing. Tomáš Kuča.

Vzhledem k tomu, že zmíněné ohnisko ptačí chřipky bylo v lokalitě Na Olmovci, tak soupisy drůbeže budou probíhat v pásmu do tří kilometrů od této části města. „Určitě bychom uvítali, kdyby lidé byli všímaví a ihned každý úhyn drůbeže, i v jiné části města, hlásili,“ podotkl starosta města. Jak už starosta uvedl, město je povinno zřídit odpadové nádoby pro vedlejší živočišný produkt druhé kategorie. „Ty nádoby budou volně přístupné a budou občanům k dispozici ve sběrných dvorech. Pokud lidé najdou na ulici uhynulé ptáčky, mohou je nabrat do sáčku a dopravit do této speciální nádoby. I když, jak říkají veterináři, je vhodnější zavolat linku 112, kdy přijedou hasiči a uhynulého ptáka odvezou,“ doplnil starosta.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.2.2017

Zpět na výpis