Domkaři, nezapomeňte na pravidelné kontroly spalinových cest!

O případném provádění kontrol kotlů při podezření na porušování zákona o ochraně ovzduší jsme veřejnost informovali v minulém čísle Orlovských novin. Častějším problémem v současném zimním období je ovšem otázka provádění pravidelných kontrol a čištění komínů. Jednak na pravidelné péči o naše spalovací zařízení závisí v nemalé míře i kvalita ovzduší a jednak jsme zaznamenali případy, kdy se vstupu do domu dožaduje kominík s odkazem na povinnost vlastníka domu provádět pravidelné čištění komínů. Jak je to tedy s povinností čištění spalinových cest podle platných předpisů? Kdo a kdy může provádět jejich čištění, kontroly a revize?

 

Spalinovou cestu tvoří komín a kouřovod. Aby spotřebič (kamna, kotel, krbová vložka) topil, jak má, musí se spalinová cesta udržovat v řádném stavu.

 

Každá spalinová cesta v domě by měla mít provedenu revizi. Ta se provádí v následujících případech:

-       před uvedením spalinové cesty do provozu nebo po každé stavební úpravě komína,

-       při změně druhu paliva připojeného spotřebiče

-       před připojením spotřebiče paliv do nepoužívané spalinové cesty

-       před výměnou nebo novou instalací spotřebiče paliv

-       po komínovém požáru

-       při vzniku trhlin u používané spalinové cesty

 

Revizi spalinové cesty ve výše uvedených případech může provést pouze revizní technik spalinových cest. Seznam těchto odborně způsobilých osob s živnostenským oprávněním v oboru Kominictví najdete podle regionu na webových stránkách Společenstva kominíků České republiky www.skcr.cz

 

Vlastní pravidelné čištění spotřebičů na pevná paliva o výkonu do 50 kW a jejich spalinových cest je možno provádět svépomocí. Zatímco četnost čištění spotřebiče je uvedena výrobcem, četnost čištění spalinových cest je dána předpisem, a to 2x ročně při sezónním provozu a 3x ročně při celoročním provozu.

 

Pravidelné kontroly spalinové cesty je nutno nechat provést opět odborně způsobilou osobou, a to minimálně jedenkrát ročně u spotřebiče do výkonu 50 kW a 2x ročně nad 50 kW.  U spotřebičů na plynná paliva se provádí čištění i kontrola spalinové cesty vždy 1x ročně.

 

Seznam kominíků oprávněných k provádění kontrol je stejně jako seznam revizních techniků rovněž uveden na výše uvedeném webu.

Ing. Hana Juřicová


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.1.2017

Zpět na výpis