Teplo v Orlové zlevní, společnost SMO získala lepší ceny od ČEZ a promítla je do cen svých zákazníků

Orlovská městská akciová společnost SMO, která má na starosti centrální dodávky tepla pro bytové domy, firmy a instituce v Orlové, bude zlevňovat. V letošním roce tj. roce 2017 dochází ke snížení ceny tepla o 30 Kč za 1 GJ, což představuje téměř pětiprocentní pokles ceny tepla. V roce 2018 cena tepla dále poklesne pod úroveň roku 2016, a to celkově o cca 7 %.

„Zastavení růstu cen tepla a naopak snížení pro další dva roky je výsledkem naší dohody se společností ČEZ Teplárenská, od níž teplo pro Orlovou nakupujeme. Cena za nakupované teplo tvoří 70 procent výsledné ceny, kterou účtujeme spotřebiteli, proto jsme se dlouhodobě snažili o dohodu o nižších cenách. Letos se nám to povedlo,“ vysvětlil ředitel SMO Jaroslav Vaněk.

SMO podle něj reagovalo na požadavek orlovských občanů, aby teplo dále nezdražovalo. Společnost SMO tedy nejprve během předchozích dvou let zvrátila trend každoročního růstu ceny tepla a letos dosáhla po složitých jednáních dohody s ČEZT o možnostech, jak ceny nejen podržet „zmražené“, ale postupně i snížit. To se také v letech 2017 a 2018 stane. 

Cena od ČEZT na další roky – tedy rok 2019 a 2020 - pak bude stanovena na základě předem dohodnutého cenového vzorce, kde základnou pro výpočet bude cena a výše odběru dodávek tepla předchozího roku. SMO na oplátku souhlasí se závazkem, že po dobu platnosti tohoto cenového ujednání (tedy 4 roky) nebude přepojovat svá odběrná místa na jiné zdroje tepla.

SMO dodává teplo pro přibližně 8.500 domácností v Orlové. Předběžně kalkulovaná cena pro rok 2016 je včetně DPH na úrovni 634,5 Kč za 1 GJ. Výsledná cena bude známa až po konečném vyhodnocení celého roku, podle všeho však už pro rok 2016 bude dosaženo jejího snížení a vedení SMO tak splní svůj slib.

V každém případě je to poprvé v historii fungování městské akciové společnosti SMO, kdy dojde ke snížení ceny tepla ve prospěch koncových odběratelů.

Eva Kijonková


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.1.2017

Zpět na výpis