V lidušce je k vidění unikátní výstava

Originální výstavu haptických výtvarných prací, které vytvořili žáci ZUŠ v Uherském Hradišti, hostí od pondělka 5. prosince ZUŠ J. R. Míši v Orlové-Porubě. Expozice, kterou by si měl každý návštěvník nejen prohlédnout, ale hlavně osahat, nese název Doteky II a navazuje na úspěšný projekt Doteky z roku 2013.

Na počátku projektu stálo povídání žáků s nevidomou učitelkou hudby, která hovořila o tom, jak se lidem bez zraku žije, jak složitě zvládají a používají věci, které jsou pro lidi bez zrakového handicapu běžné a samozřejmé. Po jejím vyprávění začali žáci nevidomé vnímat trochu jinak a společně se svými učitelkami přemýšleli o tom, co všechno nevidomí lidé nevidí a na co si nikdy nemohou sáhnout.

„Postupně vznikala předělaná díla významných světových umělců, která jsou v originále plošně ztvárněna a nelze je vnímat hmatem. Výstavu tedy tvoří především hmatové obrazy z různých materiálů v dřevěných rámech, stopy zvířat v několika technikách, hmatové a zvukové závěsy, společenská hra Dáma, mandaly, otočný katalog listů, netradiční hudební nástroje, ojedinělá sbírka keramických brouků a spousta dalších výtvarných plastických prací,“ přibližuje výstavu její kurátor Robert Mimra.

Výstavu doplňují plastiky, které vytvořily nevidomé výtvarnice Zdeňka Hrtúsová z Otrokovic a Kateřina Rathúská z Uherského Hradiště, a také tři plošné práce nevidomých a těžce zrakově postižených žáků ze školy Jaroslava Ježka v Praze. „U šatny jsou k dispozici černé brýle, které si může každý návštěvník zapůjčit, nasadit a výstavu s nimi projít,“ dodává Robert Mimra.

Putovní celorepublikovou výstavu, která nabízí nevšední zážitek nevidomým lidem i všem bez zrakového handicapu, bude ve foyer orlovské ZUŠ k vidění až do 21. prosince. K prohlídce výstavy očima, sluchem, čichem a především hmatem vás zve naše liduška, ZUŠ z Uherského Hradiště a obecně prospěšná společnost Portedo z Prahy.


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.12.2016

Zpět na výpis