Orlovští ve švýcarském Illnau-Effretikonu

Představitelé našeho města využili krátké návštěvy partnerského města Illnau-Effretikon nejen k účasti na vernisáži fotografií orlovského Fotoklubu, ale i k projednání dalších společných projektů.

Orlovští by rádi pokračovali ve spolupráci se švýcarskými architekty, z jejichž „dílny“ jsou naše rondly, podzemní parkoviště s dětským hřištěm na střeše a do dvou let i podoba nového centra města, coby prostoru, uzavřeného od rušné Masarykovy třídy. Ano, s myšlenkou oddělit rušnou Masarykovu třídu objektem, v jehož přízemí by byla kavárna s venkovním posezením a malé obchůdky, přišli švýcarští studenti architektury. Byli to právě oni, kteří všem přítomným novinářům před lety vysvětlovali, že náměstí by mělo být místem, kde se lidé scházejí, mohou si popovídat a posedět nad šálkem kávy. Při pohledu na naše „asfaltové prostranství“ mezi úřadem a Priorem, oddělené z jedné strany rušnou Masarykovou třídou a z druhé strany volným výhledem do přilehlé doliny, jen kroutili hlavou a argumentovali, že do všech budov, stojících na náměstí, by měl být vchod přímo z náměstí. Náměstí má mít jakousi „sdružovací“ či „stmelovací“ funkci. Možná, že už mnozí Orlované zaregistrovali, že došlo ke změně jednoho z vchodů do budovy úřadu, a to přímo z náměstí…

Tentokrát vedení města Orlové přišlo se zvlášť zajímavým projektem. A pro švýcarské architekty doslova výzvou. „Město Orlová se již léta snaží zachránit historické centrum Orlové s náměstím. Bohužel tato část města byla vlivem důlních činností poškozena a v minulosti byla odsouzena k úplné likvidaci. Přesto se postupně daří tuto část města zachránit. Jedním z důvodů je také ukončení těžby v této lokalitě a doznívající důlní vlivy. Orlované vědí, že historická část města přišla o jeden z původních domů, který byl ve vlastnictví soukromé osoby. Pro svůj špatný technický stav, který ohrožoval bezpečnost občanů, musel být objekt zbourán.  Město má však v úmyslu získat uvolněný pozemek do vlastnictví a v současné době jedná s jeho vlastníky,“ vysvětluje starosta města Ing. Tomáš Kuča a dodává, že pozemek v historickém centru města je v současné době pouze zatravněný a město pro něj hledá nové využití. Zbouráním budovy se otevřel prostor centra města a odkryl pohled na kostel i faru. „Švýcarští architekti by tak mohli navrhnout, jak zmíněný veřejný prostor zachovat a upravit tak, aby byl důstojným doplňkem náměstí i kostela, který je kulturní památkou,“ upřesňuje starosta.

Orlovští seznámili švýcarské partnery s plány a záměry města Orlové, požádali je o studie již zmíněného veřejného prostoru ve staré Orlové a volnočasových aktivit v lesoparku. Nechybělo ani společné zhodnocení vzájemné spolupráce, kdy obě strany konstatovaly vzájemný přínos a její další pokračování.

 

Nelze nezmínit, že se orlovská delegace zúčastnila zasedání Zastupitelstva města Illnau-Effretikon, prohlédla si městský úřad i vysokou školu ZHW ve Wintherthuru, která působí v prostorách bývalé fabriky, která se podobá našim Vítkovicím. Orlovské zaujal domov seniorů v samotném centru města včetně nové přístavby. Zajímali se i o ekologii a nakládání s odpady. V závěru návštěvy zavítali do Curychu s úžasnou infrastrukturou.


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.11.2016

Zpět na výpis